Црногорско образовање захтијева хитну реформу

Парламентарни избори 2023.

Примјер доброг образовања је фински модел, и као такав  један од најбољих,који ученицима пружа персонализована, интердисциплинарна знања примјењва у свим крајевима свијета, поручила је кандидаткиња за посланицу са листе „Да.Ми можемо“, Нада Марстијеповић Ђурђић.

То је детерминисано у шест принципа:

Припрема ученика за успјех у непознатој будућности кроз усвајање вјештина попут креативности,тимског рада и критичког размишљања кроз наставу из различитих предмета.

Давање широког смисла учењу кроз повезивање знања из различитих предмета са циљевима одрживог развоја, како могу из учионице да примјењују знања у реалном свијету.

Повезивање знања из различитих предмета у једну цјелину, и несебично дијеле властита учења са другарима, наставницима и родитељима.

Усвајање компетенције модерног образовања кроз њихово претварање у практичне компетенције за учење које је примјенљиво у различитим контекстима.

Учење конципирано према мјери сваког ученика, омогућава развој у складу са сопственим ритмом. Ученичке жеље, потребе и афинитети стављају се у центар учења.

Ученици на холистички начин приступају физичком, психичком и емоционалном благостању кроз пажљиву интеграцију академског учења. Такав приступ помаже да се ученицима у сваком тренутку, умањи стрес и повећавећа потенцијал за учење.

Овакав модел је неопходан црногорском образовном систему, који је постао толико урушен да представља приоритет сваке будеће власти, јер образовање и васпитање будућих генерација немају цијену.

Култура образовања баштини озбиљне  вриједности попут мултикултурализма, секуларизма , које као васпитне компоненте  стварају све претпоставке за очувањем вриједности које баштине сви народи и народности у Црној Гори, поручила је Марстијеповић Ђурђић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here