Црногорским привредницима 111 признања на Новосадском сајму

Црногорски привредници постигли су традиционално добре резултате на јубиларном, 90. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, који се одржава од 20. до 26. маја. Произвођачи меса и месних прерађевина, сира, производа од жита, ланеног уља, вина и алкохолних пића, сокова, чајева, меда и производа од меда, воде, кафе од жира, те јабуковог сирћета освојили су укупно 111 вриједних признања.

Између осталог, црногорски пољопривредници освојили су велики шампионски и четири пехара Новосадског сајма, 32 велике златне медаље, 34 златне, 29 сребрних и двије бронзане медаље, једно признање за шампиона квалитета, више плакета и диплома.

Међу награђенима су Биотехнички факултет Универзитета Црне Горе, Национално удружење винара и виноградара Црне Горе (10 винарија), Љиљана Божовић, Ваком, Ратко Алексић, Зорица Кнежевић, Љубомир Вукмировић, Дестилерија „Миротић“, Кућа чаја, ММ Рибарство, пољопривредна газдинства „Мацановић“ и „Ашанин“, Миања, Наш сокић, Капитал, Месо-промет, породична фарма „Миљанић“…

Квалитетни црногорски производи презентовани су на заједничком штанду у организацији Привредне коморе Црне Горе, а који су обишли предсједница Привредне коморе Црне Горе др Нина Дракић, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и званичници више држава-учесница.

-Црна Гора је земља перспективне пољопривредне производње и Привредна комора подржава напоре наших пољопривредника да остваре успјех у овој привредној грани. Преко 100 награда са овог сајма то на најбољи начин и потврђује, рекла је др Дракић.

Додаје да се развој наше државе ослања на важне стубове производње здраве хране и њеног пласмана у оквиру властите туристичке привреде, али и извоза у сусједне земље и шире.

– Због тога Међународни новосадски пољопривредни сајам има посебан значај за наше привреднике и произвођаче. Свједочимо и ове године да су многи од њих добитници награда и признања, јер је са Новосадаког сајма то традиција која је присутна, рекла бих непресушна, и има своју економску закономјерност. Оно што нас, поред великог броја награда, додатно охрабрује, јесте да је на штанду Привредне коморе више од 20 излагача, и да смо ове године надмашили прошлогодишњу понуду и заступљеност,  казала је Дракић.

Највећи пољопривредни сајам у Региону и једна од најзначајнијих смотри аграра у Европи, ове године је окупио више од 1.100 излагача из 21 државе, који представљају понуду на укупно 58.000 квадрата изложбеног простора.

Процјењује се да ће Сајам пољопривреде у Новом Саду посјетити око 140.000 људи којима ће, осим производа, бити презентоване најновија техничка и технолошка достигнућа у аграру, примјена науке у пољопривреди, најсавременија механизација.

Ове године се прославља двоструки јубилеј, јер се, поред девет деценија пољопривредне смотре, обиљежава и вијек постојања Новосадског сајма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here