ЦРНОГОРСКИ СТУДЕНТИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА ОБЈАВИЛИ БРОШУРУ „СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАМ О ВАКЦИНАМА ПРОТИВ КОВИД 19“

Организација Црногорски студенати у иностранству данас jе објавилa Информативу брошуру “Све што треба да знамо о вакцинама против Ковида 19”. Кроз ову брошуру, аутори су широј популацији на једноставан и разумљив, али стручан, начин покушали да пренесу све потребне информације о свим вакцинама које су тренутно доступне на тржишту. Настојали су да се осврну на детаље попут технологије која стоји иза сваке од њих, начина дјеловања, могуће нежељене ефекте, као и да одговоре на нека од најчешће постављених питања.

Пројекат нема за циљ наметање мишљења ни преференци према било којој од вакцина на тржишту, већ пружање информација помоћу којих читалац може да изгради став и донесе одлуку о имунизацји. Крајњи циљ је да грађани приликом избора вакцине и дискусија на ту тему, располажу адекватним подацима.

На овој брошури радило је осам студената из Црне Горе од којих су из и Херцег Новог Анђела Ковачевић (магистра биотехнологије у медицини, Италија), Катарина Елез (студенкиња докторских студија биоинформатике, Њемачка) и Јована Савић (студенткиња медицине, Италија). Аутори брошуре су још : Амира Идризовић (студенткиња докторских студија генетике, Шпанија) из Бијелог Поља, Катарина Гачевић (студенткиња магистарских студија биоинформатике, Аустрија),из Подгорице, Кристина Ђенђиновић (студенткиња магистарских студија молекуларне медицине, Аустрија) из Бара, Милена Станковић Бруннер (доктор имунологије, УК Лондон) из Подгорице и Филип Мичијевић (студент медицине, Холандија) из Подгорице.
Брошура је објављена на сајту Црогорски студенати у иностранству, а у ограниченом броју појавила се и у штампаној верзији , казала је Анђела Ковачевић
-Окупили смо се спонтано у тренутку када се почело говорити о вакцини и њеним врстама, јер смо у бројним контактима сазнали уздржаност, па чак и неповјерење према вакцини. Схватили смо да је то из разлога јер нема адекватиних информацијама и недостаје потребна едукација. Покушали смо да у брошуру објединимо и пружимо научно доказане и провјерене податке. До сада је познато пет вакцина и наш задатак је био објаснимо заинтересованима како су вакцине настале и на који начин се дозирају. Наш циљ није подизање броја броја вакцинисаних, већ свијети о имунизацији, објаснила је Ковачевић.


За истраживање које је претходило брошури, заслужна је Мирјана Аџић (студенткиња магистарских студија психологије потрошача, Јужна Кореја), док је лектуру и коректуру радила Марија Распоповић (магистар европских студија и медјународне економије, САД/Белгија/Црна Гора).
Текст, илустрације и дизајн су потпуно волонтерски одрађили чланови НВО “Црногорских студената у иностранству”. Кроз рад на брошури прошло је и више стручњака и љекара, како из Црне Горе, тако и из иностранства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here