Црногорске службе спремне за ефикасно реаговање у несрећама

У акваторијуму тиватског залива данас је одржана интер- ресорна вјежба Јадран 2024 у којој је симулирано контролисано слијетање авиона  на морску површину али и пожар на ваздухоплову који је принудно слетио због квара на оба мотора.

Министар саобраћаја и поморства Филип Радуловић казао је да су данас имали прилику да тестирају људство, знање и искуство и да виде да ли службе могу да одговоре задатку.

-Увјерен сам сад да смо апсолутно спремни, надам се да се овако нешто никада неће десити али морамо да будемо спремни за сваки случај. Ово је један јак сигнал пред туристичку сезону да туристи виде да смо спремни за сваки вид несреће. Морам да похавлим рад УПСУЛа, Морнарице Црне Горе,  Граничне полиције и МУП-а, који су учествовали у данашњој вјежби.

 

 

 

 

 

 

 

Директор  Управе поморске сигурности и управљања лукама Харис Хусић објаснио је да су још почетком године  као приоритет поставили одржавање вјежбе са сценариом пада авиона, због саме позиције аеродрома Тиват и конфигурације терена око њега. Симулиран је пад авиона након квара на мотору али и пожар који се десио на ваздухоплову.

-Трудимо се да будемо спремни и за најгори сценарио и зато смо и симулирали осим пада и пожар на авиону иако  можда није велика вјероватноћа да се то деси. Јако сам задовољан како је све протекло. С обзиром на то да је било 240 учесника задовољан сам том међуресорном сарадњом, уиграношћу и високим нивоом професионализма. Сви тимови су показали један ниво спремности да одговоре највећим изазовима, казао је Хусић.

У данашњој вјежби учествовали су припадници МУП-а, Управе поморске сигурности и управљања лукама, Морнарице ВЦГ, Граничне полиције, ватрогасци и волонтери Црвеног крста из Котора, Тивта и Херцег Новог.

У симулацији пада авиона ангажован је авион МУП-а ЦГ, војни хеликоптер и 20 пловила.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here