ЦРНИЋ: ЗАКОН ДОБАР, АЛИ ЛОША КАЗНЕНА ПОЛИТИКА КОД ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Од почетка пандемије ковида забиљежено је 30% више пријављених случајева насиља над женама, што указује да жртве све више траже помоћ институција система, односно да њихово  повјерење полако расте.

У Црној Гори, која је у теорији доста напредовала до домену закона, проблем предстваљају слаба казнена политика, контрола насиља, али и недостатак емпатије и сензибилности код особа које раде са жртвама, мишљења је Сања Црнић предсједница НВО Ксена, организације која нуди психо-социјалну и правну подршку особама са искуством насиља.

– Зашто сензибилност не постоји? Да ли је та несензибилност укорјењена у нашем менталитету? Да ли се са тим сусрећемо управо због тога што нисмо развили тај систем осјећајности према жртви? Да ли је потребно још времена или каскамо на личном нивоу? – пита се она.

Црнић објашњава да није довољно имати само добре законе, већ је потребно организовати већи број обука.

– Поред добрих закона, струка није адекватно одговорила, а требало би да су у систем више укључени психолози и психијатри, да они објасне узрок насилништва. Ако је насиље присуто, шта је узрок? Алкохолизам и наркоманија су окидачи. Шта акумулира толики набој у једном човјеку, да би он у својој кући и породици, коју треба да његује, био насилник? – истиче она.

Одговор на овај проблем представља лијечење насилника, наводи Црнић. Јер новчане и затворске казне у већини случајева неће промијенити свијест осуђеног. Неопходно је анализом уврдити узрок и акдекватном терапијом лијечити насилну особу.

У циљу побољшања цјелокупне ситуације НВО Ксена спроводи неколико међународних пројеката, међу којима су тренутно актуелни „Sea Network“ – повезивање активиста од Херцег Новог до Улциња, у оквиру Регионалног програма Имплементација норми и мијењане ставова, у сарадњи са УНДП-ом и УНвомен, а уз подршку Европске уније и „Мониторинг рада правосудног система у спријечавања породичног насиља“ у партнерству са Фондацијом „Фридрих Еберт“, Центром за заштиту и проучавање птица и Политикон мрежом, такође уз подршку ЕУ.

НВО Ксена жртвама насиља пружа услуге правног савјетовања и особе од повјерења. Број корисника који је користио услуге ове организаије током прошле године је 46, а пружено је чак 1306 услуга и остварено преко 1400 радних волонтерских сати, информисала је Црнић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here