ЦРНА ГОРА У ПРОГРАМУ „КРЕАТИВНА ЕВРОПА“

Споразумом између Европске уније и Црне Горе, које су потписале министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић и комесарка ЕУ за иновације, истраживање, културу, образовање и омладину Марија Габриел, а који подразумијева учешће у програму Креативна Европа 2021-2027, Црна Гора је постала пуноправна чланица најзначајнијег ЕУ фонда за подршку културном, креативном и аудиовизуелном сектору.

Како је саопштено из Министарства просвјете, на овај начин ће црногорским институцијама и организацијама бити омогућено равноправно учешће на свим годишњим конкурсима програма Креативна Европа, за које је опредијељен буџет од 2.44 милијарде еура у наредном седмогодишњем периоду.

Креативна Европа је најзначајнији европски фонд за остваривање финансијске подршке у култури и унапређивање сарадње између културних институција и организација широм Европе, па самим тим и прилика да црногорске установе културе, националне и локалне, невладине и друге организације из области културе, остваре финансијску подршку Европске уније за реализацију међународних пројеката културне сарадње.

Црна Гора је учествовала у претходним финансијским перспективама програма Култура 2007 – 2013 и Креативна Европа 2014 – 2020, у оквиру којих је подржан велики број пројеката на којима су наше организације били партнери. Пуноправно чланство у новом циклусу програма Креативна Европа ће омогућити подизање професионалних и финансијских капацитета актера који се баве културном, креативном и аудиовизуелном дјелатношћу, као и њихово боље позиционирање и конкурентност на европском нивоу. Додатно, учешће на отвореним конкурсима у наредном седмогодишњем периоду ће обезбиједити интеграцију црногорске културе у европске токове, значајније инвестиције у пројекте мобилности умјетника и размјене културних програма, одрживе начине валоризације културне баштине, као и промоцију и развој креативних индустрија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here