Црна Гора шаље у Турску тим за трагање и спашавање из рушевина

Влада Црне Горе донијела је одлуку о упућивању у Турску тима за трагање и спашавање из рушевина, који чине 18 ватрогасаца -спасилаца и пет припадника Директората за заштиту и спашавање.

Та одлука донијета је данас, на телефонској сједници, на основу прибављених сагласности већине чланова Владе.

У Информацији о упућивању тима за трагање и спашавање наводи се да је Влада Турске упутила захтјев за помоћ, преко Механизма за цивилну заштиту Уније, НАТО и Уједињених нација ради спашавања становништва од земљотреса, који је погодио ту државу.

У информацији је наведено да је због трагања и спашавања из рушевина Влада Турске је тражила међународну помоћ у виду лаког, средњег и тешког тима за трагање и спашавање из рушевина, као и медицинске тимове и опрему.

Наводи се да је Министарство унутрашњих послова (МУП), у сарадњи са општинским службама заштите и спашавања и уз сагласност општина и ватрогасаца-спасилаца, припремило тим за трагање и спашавање из рушевина – light USAR, који броји 18 ватрогасаца -спасилаца и пет припадника Директората за заштиту и спашавање.

Директорат за заштиту и спашавање обезбиједио је тиму радни комбинезон, ватрогасни појас, заштитни шлем, радне рукавице, радну обућу, вреће за спавање, комплете за пружање прве помоћи, капе, вунене рукавице, средства за комуникацију – ТЕТРА радио станице, два модема и дрон.

Ради оперативности тиму је потребно обезбиједити зимске јакне, пододијела (активни веш), памучне тренерке, торбу са љековима и средствима за дезинфекцију и хируршке рукавице, банковну картицу са износом од 10 хиљада еура за вођу тима и неограничен мобилни интернет за менаџмент тима (пет особа), наводи се у усвојеном документу.

Додаје се да је, такође, потребно обезбиједити и осигурање члановима тима, који ће бити транспортован авионом Turkish Airlines-а до Истанбула.

У Информацији се наводи да је Директорат за заштиту и спашавање информисао Министарство здравља о потреби припреме и слања медицинских тимова, али да су добили информацију да нису у могућности да пошаљу помоћ у виду доктора и нижег медицинског особља, наведено је у документу.

Јужни дио Турске, 26 километара источно од Шекеробе, у близини границе са Сиријом, рано јутрос погодио је снажан земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале. Неколико стотина зграда је срушено и многи људи су заробљени. Земљотрес је погодио десет градова, укључујући Газиантеп, Кахраманмарас, Хатаи, Османије, Адијаман, Малатја, Санлиурфа, Адана, Дијарбакир и Килис.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here