Црна Гора опет међу пет најбољих туристичких дестинација

У мјесечним извјештајима које објављује Европска комисија за путовања Црна Гора се већ годину заредом налази међу ТОП 5 најбоље оцијењених туристичких дестинација Европе.

Извјештаји су засновани на анализама више милиона рецензија које посјетиоци постављају на онлине платформе специјализоване за путовања, а укључују оцјене из четири области: укупни доживљај дестинације, сигурност, одрживост, те однос цијене и квалитета, објашњавају из Националне туристичке организације.

У оквиру ТОП 5 најбоље оцијењених дестинација у највећем броју мјесечних извјештаја Црна Гора заузимала је високо друго мјесто, док се током јула нашла на првом мјесту најбоље оцијењених дестинација.

-Ово је изузетан успјех за нашу земљу. Треба имати у виду да је Црна Гора, по оцјени посјетилаца, престигла бројне туристичке дестинације Европе међу којима се налазе и значајне туристичке велесиле. Сигурни смо да ће овако добри резултати утицати и на унапријеђење дестинацијског имиџа Црне Горе, поручују из Националне туристичке организације.
Такође, према подацима Европске комисије за путовања о повећању просјечне стопе попуњености хотелских капацитета и прихода остварених по соби (ADR) у новембру 2022. године у поређењу са истим периодом 2019. године, код свих европских земаља забиљежен је раст од преко 40 % док је у Црној Гори пораст ADR-а износио чак 169 %, што је сврстава на друго мјесто европских земаља са највећом стопом раста ADR-а, наводе из НТО.

Иако су рат у Украјини, проблеми у авио-саобраћају и висока инфлација имали негативан утицај на планирање путовања, мјесечна истраживања Европске комисије за путовања показују да су европске дестинације имале успјешну љетњу сезону и да је ваздушни саобраћај у Европи током августа био на нивоу од 89 % у поређењу са 2019. годином.

Европска комисија за путовања водећа је европска институција за путовања, а истовремено и једна од водећих међународних организација у сектору туризма. Основана је 1948. године са сједиштем у Бриселу, а уз националне европске туристичке организације окупља и придружене чланице из приватног сектора, односно агенције, превознике, глобалне онлине платформе и друге пружаоце услуга у туризму. Главни циљ Европске комисије за путовања јесте унапређење туристичких политика на нивоу Европе и позиционирање Европе као водеће свјетске туристичке дестинације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here