Црква Полагање ризе Пресвете Богородице у Бијелој обиљежава храмовску славу

Поводом храмовске славе синоћ је у Цркви Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој одржано духовно вече са пригодним програмом.

У име Црквене општине Бијела , захвалио се јереј Драгомир Видаковић, а у присуству бројних вјерника, свештенства, представника Општине Херцег Нови и других у порти храма, пригодним говором обратио се  др Драго Шеровић.

– Питам се одакле ова неуништивост Христове цркве, потврђена кроз двадесет вијекова? У светим књигамао то је давно казано.  У вријеме 600 година прије Христа Израелом је владало идолопоклонство, са приношењем жртава разним идолима, када су и цареви и великодостојници, свештеници и лажни пророци одбацивали ријеч Божију, када су владали гријех и разни пороци, ратна разарања и заробљеништва, свети пророк Јеремија објавио надахнут божијом помисли – нови однос Бога према човјеку…Закон Господњи који је објавио пророк Јеремија неће више бити уписан на каменим плочама, као на Синају него у срцима Израелаца. Господ најављује да ће да захвати у срце, у душу човјека, ту гдје је сједиште воље, страсти, храбрости, спознаје и сјећања… Када је дошла пуноћа времена Бог је послато свога Сина, рођеног по закону да откупи оне који су под законом, да постанемо синови Божији.

 (Апостол Павле Филипљанима) Унижење Христово јесте снихођење љубави његове, према роду људском. Да није Бог дошао човјеку не би човјек могао да приђе Богу. Без унижења Исуса Христа не би било могуће да се оствари обожења човјека…

Пошто смо оправдани вјером имамо мир с Богом кроз нашег Господа Исуса Христа, кроз њега с вјером имамо приступ овој милости у којој стојимо и радујемо се и у нади Божијој, славимо. А нада нас не изневјерава, јер се божија љубав већ излила у наша срца, кроз Св. Духа који нам је дат!

Темељи духовне заједнице, те духовне грађевине су пророци  и апостоли, његови стубови су свети оци, а његово камење вјерни народ, угаони камен је сам Исус Христос. Та заједница Бога и људи је жива Христова црква. Црква је изграђена на вјери у Бога, испуњена љубављу и радошћу, истином, правдом, миром, у њој се остварује спасење, објашњава у дијелу излагања др Шеровић.

 Сви који су у Христу одговарају Господу, нека буде воља твоја, и на земљи, као на небу:

– Много је оних који улазе на широка врата, иду пространим путем, а то је пут разних идеологија система, који је без Бога. То је пут на којем су новац и земаљски интереси и смисао живљења. Са тог пута долазе напади на истинског Христовог човјека на живу Христову цркву. На том путу се ствара нова идеологија новог човјека без Бога. Одатле форсирање живљења по духу овога свијета, без Духа божијега. Са тог пута су и напади на манастире и цркве на којем се најпотпуније испуњава саборност и заједништво, са ближњим и сви заједно са Христом у молитви, вјери и љубави…

Са тог пута су и напади на породицу као нашу малу цркву, како ју је назвао блаженопочивши патријарх Павле.  У породици се чува вјера предака, држи се до основних духовних вриједности, које нас воде кроз живот. Породица је извор љубави у којој се учимо дужности, жртвовању, заједничком подношењу невоља као и извор радости…  

Јовано Откровење/ Ево доћи ће убрзо плата моја иде са мном да узвратим сваком онако какво је његово дјело…

Др Шеровић запитао се да ли је Христова црква уништива?

– Одговор је јасан. Ко може разрушити ту заједницу Бога и људи, ко може из срца човјекова ишчупати вјеру, љубав, наду, истину, правду…Ко може разорити, унизити и одузети цркве и манастире, које је народ својим прилозима и радом градио и обнављао. Сваки уграђени камен је увезан молитвом за здравље своје породице, напредак и мир…Градили су и обнављали да би се молитвено сабирали…Народ је градио цркве и себе уградио у цркве…Зато је црква Христова неуништива и ријечи Јована Златоустог за сва времена, поручио је, између осталог, у обраћању др Драго Шеровић.

У програму су учествовали хор Рождество, професорица соло пјевања Јована Мустур Ражнатовић, пјесникиња Теодора Ковач, Марија Видаковић, професорица хармонике Босиљке Кулишић Чавић. Програм је водила Бранка Денда.

У присуству бројних вјерника данас је  у храму Полагање ризе Пресвете Богородице Свету архијерејску литургију служио епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило са свештенством.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here