ЋОРИЋ: ЦГ ОБЕЗБИЈЕДИЛА 920 ХИЉАДА ДОЗА ВАКЦИНА


С обзиром на то да смо констатовали пад интересовања за имунизацију, Министарство здравља, у сарадњи са осталим државним органима, првенствено са Домом здравља, настојаће да теренским радом поспијеши овај процес, казала је Др Слађана Ћорић, генерална директорица Директората за здравствену заштиту у Министарству здравља на конференцији за медије.

-Као дугогодишњи љекар који је донедавно радио са најтежим КОВИД пацијентима, рећи ћу вам да грађани који су на болничком лијечењу највише жале што се нијесу имунизовали на вријеме. Док се боре за ваздух који им је сада луксуз а до јуче су сваки дах узимали здраво за готово, надају се да ће изаћи живи изаћи из болнице, сами себи обећавају да ће се чим прије вакцинисати.

Од прољећа 2021. године до данас, Министарство здравља је успјело да обезбиједи 920 хиљада доза вакцина, а ускоро стиже још најмање 100 хиљада доза.

У овом тренутку Црна Гора располаже са преко 375 хиљада доза вакцина. Од тога: Синофарм – око 250 хиљада хиљада Фајзер – преко 80 хиљада, Спутник В – 40 хиљада које су у процесу испитивања Астра Зенека – око пет хиљада. У Црну Гору, као донација Турске, ускоро стиже и 100 хиљада Синовак вакцина.

-Ово је одличан резултат у процесу набавке вакцина и Министарство здравља је задовољно што грађани Црне Горе одавно буквално могу да бирају којом вакцином ће се имунизовати против корона вируса иако их ми све равномјерно третирамо. Ово је прилика да позовемо и оне грађане који су природно стекли имунитет да не одлажу вакцинацију која ће додатно ојачати њихов имунитет. Трећа доза је њихова резервна опрема за борбу против корона вируса јер никад не знате како и услијед чега ваш организам може да откаже борбу. Тада би, умјесто вас, вакцина могла да постигне очекивани резултат – савладавање болести и или излазак из болнице.
казала је Ћорић.

Подсјетила је да су нажалост, сви млађи од 40 година који су изгубили борбу против корона вируса били невакцинисани.

-Још једном, као љекар, молим све грађане да не оклијевају и да, док су на вријеме, пођу на најближи вакцинални пункт како њихова наредна станица не би био КЦЦГ или нека друга болница у Црној Гори. Имунизацијом, у највећем броју случајева, чак и ако се разболите, знате да располажете јачим имуним системом у односу на невакцинисане.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here