Чланови ОБНОР-а 1941 – 1945 положили цвијеће на гроб Милана Спасића на Савини

Полагањем вијенца на гроб Милана Спасића на Градском гробљу на Савини делегација ОБНОР-а 1941 – 1945 Херцег Нови обиљежила је 82 године од потапања разарача „Загреб“ и погибије народних хероја Милана Спасића и Сергеја Машере.

– Положили смо цвијеће као и сваке године на гроб народног хероја Милана Спасића. Поклањамо се сјенима палим херојима, казао је Ђорђе Злоковић из општинске организације бораца Народно ослободилачког рата 1941 – 1945. година.    

Чланица херцегновског Извршног одбора ОБНОР-а 1941-1945 и предсједница МЗ Топла Нада Букилица подсјетила је на подвиг официра бојног брода Kраљевске ратне морнарице Југославије Милана Спасића и Сергеја Машере, који су 17. априла 1941. године одбили су да изврше наређење о предаји брода италијанској морнарици послије капитулације Југославије и жртвујући своје животе, у Тиватском заливу, дигли у ваздух и потопили разарач“Загреб”.

-Тог 17. априла 1941. године у ували Свето Тројство поред насеља Брдиште било је магловито и кишовито. Ту су били усидрени разарачи Загреб, Београд, Дубровник и оштећени разарач Љубљана. Командант „Загреба“ је био Никола Кризомали, који је саопштио посади да је све пропало и да морају да напусте бродове и иду својим кућама. Посади се обратио и Милан Спасић ријечима – Рат је завршен Краљевина Југославија је капитулирала. Италијани само што нису ушли у Боку.

Одмах послије напада 6. априла на Југославију и бомбардовања Боке од стране Италијана још 8. априла одлучивало се о испловљавању ратних бродова из Боке, али многи команданти бојних бродова су били против. Једино је командант бојног брода Иван Kерн са “Дурмитором” и “Kајмакчаланом” испловио и пришао савезницима.

На разарачу „Загреб“ Кризомали је позвао чланове посаде: Престала су непријатељства, идите својим кућама! Морнари су отишли у журби. Једино су остала двојица официра, поручници бојног брода друге класе Милан Спасић и Сергеј Машера. Они су до посљедњег тренутка вјеровали, да има смисла да се исплови из Боке, у супротном, одлучили су да разарач “Загреб” дигну у ваздух. Већ у 9:30 одлука о уништењу брода била је донијета. Прво је активиран експлозив на прамцу. Њих двојица су потапањем брода радије изабрали смрт умјесто предаје. Сљедећег дана рибари су нашли посмртне остатке Милана Спасића. На сахрани Спасића, поред силног народа био је и вод италијанских војника, што значи да им је и окупатор одао војну почаст. Војска Уједињеног Краљевства Британије посветила им је спомен плочу у њиховој касарни на Малти, подсјетила је Букилица.

Французи су по њима снимили филм „Пламен на Јадрану“, по сценарију Меше Селимовића.

Спасић и Машера носиоци су ордена Карађорђеве звијезде, који су одликовани од стране избјегличке владе у Лондону 1942. године. Указом Јосипа Броза Тита 1973. године проглашени су народним херојима.    

Подсјећамо, Милан Спасић рођен је 1909. године у Београду, а Сергеј Машера 1912. године у Горици. Kада је у априлу 1941.
године избио рат обојица су служили у Боки, на југословенском разарачу “Загреб”.
Милан Спасић сахрањен је на Савини, а Сергеј Машера послије рата, када су пронађени његови посмртни остаци, сахрањен је у
Словенији.
У Херцег Новом једна улица носи њихово име.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here