Чланови групе „Монах“ одушевљени ХСФ-ом

Осим у врхунским програмима и друштву са најпознатијим домаћим и свјетским стрип ауторима, захваљујући Херцегновском стрип фестивалу, Новљани и гости нашег града ових дана имају прилику да уживају и у пажљиво одабраном, квалитетном музичком програму.

Као предгрупа „Деци лоших музичара“, синоћ је на тврђави Форте маре наступио нишки бенд “Монах”, по гласовима публике првопласирани на „Bunt rock“  фестивалу, гдје су освојили награду и за најбољег гитаристу и бубњара.

Гитариста, текстописац и оснивач бенда, Лазар Јовановић, за РТХН истиче да је дугогодишња сарадња „Bunt rock“ фестивала са ХСФ-ом одлична прилика за младе бендове да се представе широј публици, те да су одушевљени Херцегновским стрип  фестивалом.

-Захваљујући тој побједи свирали смо на „Beer fest“-u у Беоиграду, „Арсенал фесту“ у Крагујевцу, „Малом фестивал ором“-у у Војводини, „Бедем фест“-у у Никшићу и сада на ХСФ-у. Овај концерт нам много значи, поготово што смо први пут у Херцег Новом. Уживали смо, били смо на отварању, чак смо дошли и пар дана раније. Организација је супер, људи одавде су супер, стварно су прави домаћини, и нама много значи да свирамо овде пред вашом публиком.

Идеја о оснивању групе јавила се на почетку пандемије коронавируса, када је био јако инспирисан да ствара нову музику. Дебитантскин албум „Утопија“ изашао је 31. маја, а већ раде на новим пјесмама.

-Када је кренула пандемија короне ја сам био у карантину месец дана и тада сам написао све демо снимке за албум „Утопија“. Када сам видео да има доста материјала и одличних песама схватио сам да ми уствари треба екипа и почео сам полако да скупљам људе, који су сада чланови „Монаха“. То је било у марту 2020, а ми смо крајем те године почели да свирамо. Супер се слажемо, много волимо да путујемо и да свирамо јавно, а сада радимо на новим песмама. Имао сам идеју да то буде концептуални албум који ће причати о том неком смаку света и сељењу са ове планете. Лука Аранђеловић је углавном био задужен за текстове, а поента је била да прва песма уствари представља крај приче, а последња, која се зове „Крај“ је уствари почетак те приче како све пропада и како се селимо на неку другу планету.

Чланови групе „Монах“ су школовани музичари, и међу ријеткима који стављају акценат на добру и изазовну свирку. Интересовало нас је како је, као школовани виолиниста, открио љубав према прогресив рок металу.

-Наш басиста Петар је уствари контабасиста по струци, певач Лука је мастер гитаре а ја виолине, сви смо завршили мастере на Академији, али одувек сам волео рок музику. То је кренуло и од куће, а сећам се и када сам на ТВ-у први пут са осам година чуо „Ирон Маден“, нисам могао да верујем та такво нешто постоји. У то време није било интернета, па сам отишао до пијаце да ми нарежу све и то сам слушао 24 сата. Онда сам открио и друге бендове и улазио у тај неки метал свет углавном осамдесетих, затим сам чуо и прогресив метал бендове, па и ове старе прогресив рок бендове из седамдесетих, и онда је све то створило неку фузију. Нисам желео да правим метал бенд зато што, када сам покушавао да пишем метал песме, некако је све то већ било виђено и нисам могао да смислим ништа боље од онога што већ постоји. Онда сам одлучио да то буде прог-рок, мало чуднија варијанта. Волим кад је музика мало тежа и можда не на прво слушање, али када је изазовна и када не знаш шта те чека, поручио је Јовановић.

Јединствен музички доживљај треће вечери 17. ХСФ-а на тврђави Форте маре заокружио је DJ сесијом DJ BodziE (Groovy Castel Nuovo).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here