Циљ протеста радника Болнице брже рјешавање статуса

Радници болнице Мељине организоваће протест на кружном току јер до данас нису добили одговор о току процеса рјешавања статуса ове здравствене установе.

Према ријечима предсједнице Синдиката болнице Славице Дробњак, радници немају детаљне, тачне информације од Владе и циљ радничке борбе је да  пређе у систем јавног здравства.

-Зараде морају да се редовно исплаћују и то је радно право у држави Црној Гори,  што у закону постоји, да радник мора да буде исплаћен. Због чега се ми морамо свако мало да боримо за тако нешто. Закључак са састанка је да ми радници направимо протест на кружном току. Протест ће бити без локалне управе и грађана, казала је Дробњак.

Како истиче, желе да пошаљу снажну поруку да мора бити ријешен њихов и статус Болнице.

– Има радника који су радили  у војсци 36 година, наша главна сестра иде у пензију за четири мјесеца. Како се не препознаје да смо јако добри и стрпљиви радници. Говорим о свима нама не само о медицинском особљу, надомјештамо посао и чинимо  ланац који мора да се испоштује. Незадовољни смо али и даље радимо. Хоћемо да нам се испоштује наше радно право ништа више, казала је Дробњак.

Процес рјешавања питања Болнице од Владе и свих ресорних министарства је јако спор, додала је Дробњак.

-Он мора да се убрза, мора да буде детаљнији, иако су ставили шифру интерно. Ми желимо барем мало, неки наговјештај да се ту нешто ради. Ми смо у Црној Гори третирани као грађани трећег реда, немамо права на кредите, не можемо да ријешимo стамбено питање, у продавници да купујемо на рате, на црвеној смо листи, казала је Дробњак. 

Радници Болнице већ неко вријеме припремају протест, прича главна сестра Весна Манојловић, јер се на основу инертности у рјешавању ове ситуације може очекивати и затварање ове здравствене установе.

– Имам осјећај да је ово све као нека врста мобинга. Физичко и психичко исцрпљивање нас запослених, како би ми сами одустали, да ли напустили или се разбољели, а гдје ћемо затражити помоћ не знамо, чекаће нас Котор. На самој смо ивици што се тиче и физичког и психичког стања. Али, упорни смо, као и свих ових година. До краја ћемо остати и последњи изаћи, ако дође до затаврања болнице – поручила је она.

Радници, ипак, и даље вјерују да ће се рјешење наћи на вријеме, наводи Манојловић и додаје да грађани морају схватити озбиљност ове ситуације и процеса који већ предуго траје.

– Молимо за плату, оспоравају нам исплату, дају неке рокове за оплату коју смо зарадили, за октобар. Данашња најава протеста нас је мало изненадила, али ваљда је више свима прекипило. То су моменти револта и немоћи, тако да ми је жао што је до тога уопште дошло, али ми болницу нећемо напустити док неко не стави потпис да је затвара – казала је Манојловић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here