Цијене за годину порасле око 10%

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у марту у односу на фебруар у просјеку су више за 3,4%. Потрошачке цијене у марту 2022. у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку су више за 9,7%, подаци су националне Управе за статистику.

Највећи утицај на мјесечну стопу инфлације имали су раст цијена у групама: хљеб и житарице, гориво и мазиво за моторна возила, млијеко, сир и јаја, месо, затим чврста горива, превоз путника друмом одјећа, као и уља и масти.

Потрошачке цијене у периоду јануар – март 2022. године, у поређењу са истим периодом претходне године, у просјеку су више за 7,4%.

Посматрано по главним групама производа и услуга према намјени потрошње, у марту 2022. године у односу на претходни мјесец, забиљежен је раст у групама: превоз 8%, храна и безалкохолна пића 5%, одјећа и обућа 3,1%. Намјештај, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана поскупили су у 2,1%, док су трошкови становања, воде, струје, гаса и других горива порасли за 1,8%. Остала добра и услуге скупље су за 1,4%, здравље 0,7%, рекреација и култура 0,5%. Цијене алкохолних пића и дувана веће су за 0,3%.

Једини пад цијена забиљежен у групама је за услуге ресторана и хотела за 0,5%.

Цијене осталих производа и услуга нису се битније мијењале.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here