Четири деценије Херцегновског позоришта: Да снови постану јава

На данашњи дан прије 40 година основано је Херцегновско позориште, које као Дан позоришта слави 31.октобар, датум прве премијере. Јубилеј ће обиљежити играњем “Успомена Саре Бернар” сутра у Подгорици, а припремају и пројекат којим ће обиљежити свој, као и Свјетски дан позоришта.

Херцегновско позориште основано је 6. фебруара прије четири деценије, а прва представа овог ансамбла, “Стилске вјежбе” Рејмона Кеноа, одиграна је 31. октобра, подсјетила је за РТХН продуцент Херцегновског позоришта Милина Ковачевић, истакавши да би богату историју ваљало сабрати у монографију.

-Четири деценије које ми мјеримо почињу 31. октобра ове године, јер тог датума је била прва премијера, дакле тренутак када је Херцегновско позориште, основано на овај дан актом о оснивању који је донијела оснивачка скупштина, у којој је било много значајних интелектуалаца тог тренутка у Херцег Новом. Дан позоришта је дан када је први пут позориште стало пред публику, и то је 31. октобар који ћемо, надамо се прославити како и доликује, а баш јуче смо имали разговор о једном пројекту који ћемо промовисати у сусрет том датуму. Током ових 40 година било је, нормално, успона и падова, и опет успона, тако да је богата историја овог позоришта сигурно нешто што заслужује пажњу и нас који смо око позоришта окупљени дуги низ година и херцегновске културне јавности, па је и вјероватно материјал који би требало коначно сабрати у неко дјело које ће на тај начин бити чувар те историје.

Четири деценије постојања обиљежио је велики број представа, од којих су неке награђене на престижним фестивалима, као и огромна посвећеност чланова Херцегновског позоришта, као и свих који су са њим радили.

-Преко 55 премијера, јако пуно награда на бројним фестивалима и у времену када је Херцегновско позориште било аматерско, и у времену када је представе почело да ради, и ради још увијек са професионалцима, добар реноме на фестивалима и на сценама на којима је гостовало, с тим да позориште ради квалитетне продукције, притом мислим на избор сарадника, опрему представе и све оно што је дио тог позоришног чина, велика посвећеност асамбла Херцегновског позоришта, па и свих који су са њим радили и који су у њему гостовали. Дуга је то прича и дугогодишња љубав, на неки начин неузвраћена тим људима који су покренули ово позориште, јер 30, 35, 40 година залагања да позориште живи у Херцег Новом још увијек нема прави одговор. Он ће сигурно услиједити у неком тренутку и преостаје нам да се радујемо сваком новом игрању, сваком новом поздраву, какви данас стижу са пуно пријатељских порука. Много ћемо причати о позоришту у овом периоду до краја октобра када обиљежавамо Дан позоришта, и надам се да ће нешто од тих разговора, прича, снова коначно постати и јава.

Дан оснивања ће обиљежити извођењем представе „Успомене Саре Бернар“ на фестивалу “Макадо” у Подгорици, на сцени Додест, на којој су настајале најмаркантније представе независне позоришне продукције у Црној Гори у прошлом вијеку.

-Према првобитном распореду фестивала “Макадо” на којем први пут учествујемо, гостовање је требало да буде баш на данашњи дан. То је фестивал малих форми на који смо позвани још средином прошле године, међутим како се тај датум преклопио са вечерашњом премијером филма “Живи и здрави” у Београду, а глумац у нашој представи Дејан Ђоновић је један од носилаца главних улога у фимлу Ивана Мариновића, било је потребно да испунимо и жељу ансамбла, односно цијеле екипе филма, да и он буде са њима на поклону послије београдске премијере. Због тога смо добили други датум и сутра играмо у 20.00 сати на сцени “Додест” у КИЦ-у “Будо Томовић”, најавила је Ковачевић.

Међу награђиваним представама, у продукцији Херцегновског позоришта су настале, измедју осталих, “Царево ново одијело”, “План Б”, “Хилперик, страшни разбојник”, а међу најгледанијима биле су “Рибарске свађе” и “Ноћ четири мјесеца”. Херцегновско позориште је и оснивач је ХАПС-а, фестивала који траје већ 25 година, а покренуло је и издавачку дјелатност књига драмских текстова који су извођени као прапремијере.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here