ЦДПР: Уручене награде најбољима на конкурсу „Мој прилог да сви људи буду здрави”

Foto: CDPR

Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР) у сарадњи са Дјечјим савезом Подгорица приредило је поводом Свјетског дана без дувана изложбу најбољих ликовних радова са 23. Конкурса за ликовне и литерарне радове организованог за ученике од четвртог до деветог разреда основних школа са територије Црне Горе.

Тема традиционалног конкурса за ликовне и литерарне радове је била јединствена „Мој прилог да сви људи буду здрави”, а повод расписивања Конкурса био је обиљежавање Свјетског дана без дуванског дима, који се ове године прославља на тему: „Заштита дјеце од уплитања дуванске индустрије”, коју је одредила Свјетска здравствена организација (СЗО) и актуелна је током цијеле године.

Трочлани жири за оцјену приспјелих ликовних радова у саставу: доцент Ивана Радовановић, академска скулпторка, предсједница жирија и чланови доцент Марија Каписода, академска графичарка и Домагој Жарковић, секретар ЦДПР-а, одабрао је најбоље радове на Конкурсу.

Прву награду добила је Кристина Даниловић, ученица седмог разреда ОШ „Павле Ровински” из Подгорице, док су другу награду подијелили Дамир Дураковић, ученик осмог разреда ОШ „Вук Караџић” из Берана и Анастасија Брајковић, ученица седмог разреда ОШ „Павле Ровински” из Подгорице.

Трећу награду равноправно дијеле Сара Николић, ученица седмог разреда ОШ „Милија Никчевић” из Никшића и Мина Јашовић, ученица петог разреда ОШ „Вук Караџић” из Берана.

Похвале за квалитет радова су добили: Сара Пековић, ученица четвртог разреда ОШ „Кекец” из Сутомора, Симона Џабасан, ученица седмог разреда ОШ „Павле Ровински” из Подгорице, Лана Шћекић, ученица петог разреда ОШ „Вук Караџић” из Берана, Имран Исовић, ученик шестог разреда ОШ „Радомир Митровић” из Берана и Петра Булатовић, ученица четвртог разреда ОШ „Октоих” из Подгорице.

Похвалу за квалитет радова на Конкурсу заслужила је ОШ „Вук Караџић” из Берана, док је Похвалу за бројност послатих радова својих ученика добила ОШ „Октоих” из Подгорице. Похвалу за квалитетан приступ у раду са ученицима  добио је Горан Ћетковић из ОШ „Кекец” из Сутомора.

Жири за литерарне радове у саставу: Сања Војиновић, Тијана Тодоровић и Ђорђе Шћеповић, професори црногорског, српског, босанског и хрватског језика и књижевности, од приспјелих радова за најбољи је прогласио састав који је написала Нејра Зороњић, ученица осмог разреда ОШ „Вук Караџић” из Бистрице – Бијело Поље. Друга награда додијељена је Ђини Црепуљи, ученици шестог разреда ОШ „Његош” у Котору, док је трећу награду заслужила Николина Ичевић, ученица шестог разреда ОШ „Вук Караџић” из Подгорице.

За прва мјеста у обје конкуренције награда је седмодневни боравак на Веруши, за друга, трећа мјеста и похвале за награђене ученике/це и школе монографије у издању ЦАНУ и Агенције за заштиту животне средине, као и музички ЦД-и са Фествала Наша радост.

Приређена изложба у Подгорици  служи као један вид превенције, да грађани виде на који начин дјеца доживљавају све негативне стране пушења по здравље. Истовремено изложба има и своју едукативно – превентивну функцију. Наглашавамо да пушење представља такође и велики материјално – финансијски удар на буџет и џеп пушача и његове фамилије.

Пушење (у простору у којем је то забрањено, а тих простора по Закону је велики број) представља истовремено и непоштовање црногорског Закона о ограничавању употребе дуванских производа донесеног прије пет година, августа 2019. године, саопштено је из Црногорског друштва за борбу против рака.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here