ЦДПР: Подјела брошура на херцегновским плажама

Активисти Црногорског друштва за борбу против рака (ЦДПР) у сарадњи са Туристичком организацијом посјетили су херцегновске плаже од Каменара до Игала и подијелили едукативну  брошуру „Чувајте своју кожу од нежељених ефеката сунца, може вам требати.

У брошури су наведене препоруке ЦДПР-а у вези неких користи од сунчања, али и штетности од ефеката сунчања, које не застаријевају, већ напротив доприносе да кожа брже стари и оболијева.

У брошури је наведено да је сунчање здраво, што није потпуна истина,
како се мјери ниво ултравиолетног зрачења (УВЗ-а), колики је ризик оболијевања од канцера коже, зашто је велика заблуда да туморе коже не треба оперисати и да је хируршка интервенција заправо најбољи, а често и једини начин лијечења и  најважнија препорука редовно контролишите своју кожу!

Истовремено су у брошури дати савјети да се сунчајте се између 10 и 17 сати, тражите сјенку или је стварајте, носите шешир са широким ободом,, носите наочаре за сунце, покријте руке и ноге, носите бијелу или свијетлу лагану одјећу, нанесите крему за сунчање (са фактором минимум 30) и бебе млађе од годину дана врло мало или уопште не износите на сунце, поручују ЦДПР.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here