Бројни пројекти за развојни замах у Мјесној заједници Бијела   

У Мјесној заједници Бијела, актуелне су грађанске иницијативе на изградњи путне и друге инфраструктуре. Уз валоризацију залеђа, унапређују сe привредни и туристички потенцијали, као и могућности запошљавања у новој компанији у кругу некадашњег Јадранског бродоградилишта Бијела.

Недавно је озваничен рад нове компаније Адриатик 42, на ремонту јахти и мегајахти. Запослење је добило доста људи из Бијеле, нарочито,младих, па се очекује да ће инвеститор из Порто Монтенегра: The Investment Corporation of Dubai & Dry Docks World, Adriatic Marinas, донијети нови замах развоја Бијеле, казао је, гостујући у емисији Новско јутро, предсједник Мјесне заједнице Бијела Никола Самарџић:

– Након затварања Јадранског бродоградилишта, прије седам године, радници су остали без посла. Фирма која је функционисала стотину година, угашена је, што не значи да се није могло да ради, већ да су били у питању виши интереси. Дошла је компанија Адриатик 42, с намјером  да улаже велика средства и да покрене бродоградилише,  врати ремонт јахти и мегајахти и неке од бродова.  У задњих пар мјесеци се запослило  доста људи из Бијеле, посебно, младих, који ће да остану ту да живи и заснује породицу. Затварањем бродоградилишта један дио њих је отишао ван Бијеле и Херцег Новог, јер нису могли да нађу посао у граду сходно квалификацијама. Сада се ствари поправљају и мислим да ће људи, који су радили у бродоградилишту наћи запослење. Имали  смо контакте са директорима компаније. Исказали су спремност да помажу Мјесној заједници Бијела, локалним клубовима и организацијама. Имали смо и разговоре у Општини на ту теми и казали су да ће да помогну локалној заједници. Надам се да ће Бијела бити још љепше мјесто за све грађане, очекује Самарџић.  

Адриатик 42

У току су радови на бетонирању пута који је пробијен до цркве Св. Петра и Павла, урађен је пут у Светосвакој улици према Вали. Пробијен је пут у Репајима који иде од Пода. Ради се на бетонирању и проширењу, тако да ће ускоро бити у потпуности, успостављена комуникација са Подима. Много туриста који бораве у хотелима Делфин и Парк, с обзиром да је сезона продужена, обилази крај, посебно залеђе Бијеле.

– Мјештани дођу са иницијативама, учествују у радовима, обезбјеђују средства и донације, тако да смо у Мјесној заједници, задовољни сарадњом и надам се да ће тако бити и у будуће. За пројекте добијамо подршку Општине Херцег Нови. Мјештани су задовољни и што је урађена пасарела преко магистрале, која би ускоро требало да буде у функцији, навео је Самарџић.

Примјер добре праксе, је што Бијела има испоставу Грађанског бироа, Амбуланту, ДВД, Дом културе, који је враћен на управљање Мјесној заједници ,ПВК Бијела и стадион који би требало оспособити за утакмице и тренинге фудбалера, што су све претпоставке које организационо и институционално издижу Бијелу изнад могућности једне мјесне заједнице.

О наведеним и другим темама погледајте у емисији Новско јутро , у којој је гост био предсједник МЗ Бијела Никола Самарџић. 

1 COMMENT

  1. Potrebno je obezbjediti kretanje turista magistralnim putem, jer ne postoji trotoar na relaciji od Hotela Park do supermarketa Voli. Na tom dijelu se nalazi i skladiste gradjevinskog materijala, koji ometa ne samo kretanje pjesaka, nego i bezbjedno odvijanje drumskog saobracaja.
    Setaliste pored mora nema adekvatne odvode povrsinskih voda, zbog neravnina i izlivanja povrsinskih voda ne mogu se pjesaci kretati, jer nema normalnih uslova. Poslije obilnih padavina,cak iz podrumskih prostorija hotela Delfin ispustaju vodu pumpama na setaliste pored mora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here