БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ: У ЦРНОЈ ГОРИ ПАДА БРОЈ ОБОЉЕЛИХ АЛИ И ДАЉЕ НЕОПХОДАН ОПРЕЗ

Црна Гора се тренутно налази у категорији земаља које биљеже најмањи број новообољелих од корона вируса на дневном нивоу. Ипак, у земљама Западне Европе опет се примјећује пораст нових случајева, што је, како поручује министарка здравља, др Јелена Боровинић Бојовић још један од разлога због којих морамо да будемо додатно опрезни, да бринемо о свом и о здрављу својих најближих.

“Надамо се да ће пандемија ући у мирнију фазу и да ћемо моћи да кажемо да се ближи крај пандемије. Са друге стране, морамо да будемо једнако опрезни и одговорни. Корна нас је више пута непријатно изненадила”, навела је др Боровинић Бојовић уз подсјећање да је Црна Гора 22. марта 2020. године регистровала први смртни случај услијед оболијевања од корона вируса.

“Сјутра се, нажалост, навршавају двије године од првог смртног случаја узрокованог КОВИД 19 инфекцијом. Свједочимо тешком, историјском тренутку у медицини. Нажалост, преко шест милиона људи на планети је изгубило живот. Здравствени систем Црне Горе одреаговао је на најбољи могући начин, најбоље што је знао и умио и бранио се против тог невидљивог непријатеља. Борба је била непрестана, без паузе, без тренутка одмора. Различити здравствени системи су различито одреаговали на свјетску здравствену кризу, па су, сходно томе, и оцјене тог одговора биле различите. Несумњиво је да су сви пружили максимум. У том контексту, подсјетићу да је Црна Гора прије неколико дана добила специјалну награду Свјетске здравствене организације коју смо завриједили у знак почасти и признања за допринос очувању здравља и живота грађана током пандемије КОВИД-19 све ово вријеме”, навела је она.

“И у наредном периоду такође ћемо, као и до сада, пружати свој максимум у наставку борбе против корона вируса. Учинићемо све што је у нашој моћи да спасимо сваки људски живот, онилико колико то струка и наука дозвољавају”, поручила је министарка здравља.

Др Боровинић Бојовић је скренула пажњу и на то да црногорском здравственом систему никада није фалило болничких постеља, да су обезбијеђени сви неопходни љекови као и то да су унапријеђене резерве кисеоника.

“Уз то, није нам се десио ниједан технички инцидент каквима смо, нажалост, свједочили у земљама у окружењу”.

Црна Гора је, осим тога, једна од ријетких земаља у региону која је омогућила пост-КОВИД рехабилитацију у Институту Игало за све оне пацијенте који су дуго били на кисеоничкој терапији и чији су животи били угрожени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here