БОРОВИНИЋ БОЈОВИЋ: ЦИЈЕНА ЛИЈЕКОВА БИЋЕ НИЖА А ЛИСТА ДОДАТНО ПРОШИРЕНА

Министарство здравља Црне Горе ради на Уредби о максималној цијени лијекова како би нова, ажурирана и проширена листа лијекова, са нижим цијенама била објављена крајем ове или почетком наредне године. То је најавила министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић у интервјуу Комитету за здравље Америчке привредне коморе (AmCham).

-Ми желимо да наредна, ажурирана Листа лијекова има ниже цијене чиме ћемо ову услугу учинити доступнијом грађанима. Циљ нам је да она угледа свјетлост дана крајем ове или почетком наредне године. То је амбициозан пројекат, али ми ћемо дати све од себе да напорним радом остваримо и овај зацртани циљ. Уврштавање нових лијекова је нарочито важно због малигних обољења и аутоимуних болести у дјечијој популацији, али и због и хроничних заразних и незаразних болести које су некада биле главни узрок морталитета, а сада се успјешно лијече иновативним љековима, навела је министарка здравља.

Др Боровинић Бојовић је скренула пажњу и на процес набавке љекова који је, како каже, деценијама проблематичан.

-Досадашњи систем набавке лијекова је показао одређене недостатке који су, упркос напорима Министарства, доводили до повремене несташице чак и у условима када су обезбијеђена финансијска средства што је апсурдно. Министарство здравља планира да иницира измјену набавке лијекова и специфичних терапија с циљем спречавања несташице лијекова у будућности. Један од модела који се разматра је модел који се користи у земљама ЕУ, којом су услуге из области здравственог осигурања, здравствене и социјалне услуге изузете из директиве о јавним набавкама. То је један од евентуалних модела која се разматрају. Анализирамо још сличних рјешења, нагласила је министарка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here