БОКЕШКИ ФОРУМ: АРЗУ ВРАТИТИ НОВЉАНИМА

Саопштењем за јавност обратио се Лазар Доклестић из Бокешког форума.

Бокешки форум покреће иницијативу да фортеца Арза буде у ингеренцији грађана Херцег Новог. Овим путем желимо да позовемо све појединце, НВО, политичке партије и  Удружења да се придруже овом пројекту ради остваривања заједничког циља. Средства могу да се обезбиједе на више начина. И у овом случају, пресудна је политичка воља.

Сви Бокељи и Новљани би, за разлику од пројекта Мамуле,  имали користи од ове аквизиције. Арза би имала музејско-туристичку намјену. Отворила би се реална радна мјеста.

Арза припада фортификацијском систему одбране Боке, а градила ју је Аустроугарска монархија око 1850. године Спада у најљепше и најбоље очуване фортеце.

Локација и природа су Богом дане, а Арзи припада и лијеп бокун земље около.

Примјер намјене и рестаурације треба да буде фортеца Оштра, коју Конављани из кредита ЕУ претварају у поморски музеј. На фортеци би требало сачувати аутентичност уз минималне неопходне интервенције.

Бокешки форум се залаже за ревитализацију свих новских фортеца: Шпањоле, Мацела, Јејине, Канли куле и Форте мара,  То је потенцијал којим би се поносили и много већи градови. Подсјећамо да је идеја о летњој позорници на Канли кули, потекла од два Новљанина: Петра Вучетића и Шпира Доклестића. Сад је јединствена прилика, каква се вјероватно никад више неће указат, да се овај градитељски бисер доведе дома.

Исправимо, бар донекле, грешку са Мамулом, наведено је у саопштењу Бокешког форума, које потписује Лазар Доклестић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here