Бокељи код побратима у Пријепољу

Полагањем вијенаца у спомен парку “4. децембар” код остатака некадашње партизанске болнице на лијевој обали Лима, у понедељак је у Пријепољу обијежена 80. годишњица Пријепољске битке. Општина Пријепоље и општинско Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941–1945 организовали су, као и сваког 4. децембра, свечани програм у знак поштовања и сjећања на велику битку из Другог светског рата, у којој је у току неколико дана те ледене зиме 1943. страдало више од 500 бораца партизанског покрета и грађана са територије општине Пријепоље. Вијенац је положила и делегација ОБНОР-а 1941-1945 из Херцег Новог и Котора. Поред делегације бораца из Боке вијенце су положили и њихове колеге из Пљеваља, Бијелог Поља, Чачка и Ужица.

Милан Лучић, предсједник удружења Пријепоље које је побратим ОБНОР-а 1941-1945 из Херцег Новог, подсјетио је да је ово била битка у којој су се партизани одупирали њемачкој офанзиви током новембра и децембра под називом „Кугелблиц”. С једне стране њемачке и квислиншке јединице, с друге јединице Народноослободилачке војске Југославије (Прве шумадијске и Друге пролетерске бригаде, Пријепољски партизански одред и други).

Лучић који је члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије изразио је захвалност делегацијама Херцег Новог и Котора, које су дошле да се поклоне палим жртвама у овој крвавој бици.

Историчари су ову битку назвали Пријепољски термопили, а хероизам партизана упоредјују са Стаљинградском, Церском, Колубарском, Стаљинградском битком. Те 1943. године НОВЈ су овјековјечиле епопеје на Неретви, Сутјески и Лиму, Јабланици Тјетишту и Пријепољу, казао је Лучић.

На значај ове битке указао је и Изудин Шантић, предсједник Привременог органа општине Пријепоље, а драмска умјетница Ивана Жигон говорила је „Песму мртвих пролетера” Бранка Ћопића. На споменик „Пријепољска битка” положени су вијенци и цвијеће Владе Србије, Војске Србије, Удружења ратних војних инвалида, као и представника бригада чији су борци погинули у овој бици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here