Боћари Пуле побједници Трофеја Мељине

У организацији Бућарског клуба Мељине на зоговима на Мељинама одржан је 5. Међународни бућарски турнир Трофеј Мељина 2023. Турнир је од ове године ушао у календар АБЦ, препознат као један од најквалитетнијих како играчки, тако и организационо у цијелом региону.

Уз домаћина БК Мељине и екипу Вала, на турниру су из Црне Горе учествовати и тиватска Палма, као и словеначке екипе Постојна и Скала, а из Хрватске Зрињевац, Метковић, Горња Врућина, Хајдук и Пула. У склопу овогодишњег турнира Бућарски клуб Мељине на свечаности је прославио велики јубилеј, 40 година рада и постојања као и прославу освајања шампионске титуле Црне Горе и зимске лиге.

Домаћини турнира током свечаности осврнули су се на историјат клуба.

Године 1983. године Бућарски клуб Мељине је почео да се такмичи, а на зоговима и у управи тада су били – Бранко Босанац, Гојко Вучковић, Боро Вучковић, Васо Ивановић, Славко Урдел, Љубо Павловић, Миленко Бојановић, Симо Ивановић, Зоран Вучетић, Трифко Вујичић. То је само дио екипе која је упочетку била темељ бућања у Мељинама и истински вољела овај спорт.

Бројни су они који су себе, своје успјехе уткали у овај клуб кроз спортске резултате или подршком у његовом функционисању.

Претходном низу важних људи додајемо и оне који су оставили неизбрисив траг у стварању клуба. Богдан и Михајло Ђуровић, Иван Газивода, Радоје Перовић, Илија Бумбар, Божидар Марковић, Пеђа Радовић, Душан Рундић, Јавор Кнезовић, Дејан
Масловар, Боро Јуришић, Дарко и Марио Гранчић, Андрија Ћорлука, Марко Јерчић, Миле Видовић, Срђан Рајић. У име БК Мељине свима хвала што су дали дио себе за своје мјесто и клуб, стоји у саопштењу клуба.

Током периода, од 2014. до 2019. године, зогови у Мељинама су утихнули. Но није требало много да ојача ентузијазам и огромна жеља да се БК Мељине врати на старе стазе и зацрта себи нове циљеве. У клуб се 2018. године враћа Рајко Бојановић, до тада играч, а од тада директор клуба, окупља екипу, и поново пријављује клуб за такмичења.

Слиједи период у којем Бојановић и сарадници покрећу прави препород клуба уз изузетно велике инвестиције. Направљен је зог са четири стазе умјесто дотадашње двије које више нису испуњавале услове за такмичење. Обнављау се просторије, прави се екипа и БК Мељине започиње такмичење од најнижег ранга – 3. лиге. Стари зналац експресно, без пораза улази у другу, одмах потом и у Прву лигу Црне Горе.

Снови ондашњих и садашњих генерација полако постају јава. Бојановић у клуб доводи шампиона Европе и свијета, легенду свјетског бућања Маркицу Додига. Долази година која је исписана златним словима успјеха како БК Мељине тако и црногорског такмичења. Некада мали клуб осваја прву у низу титула – пехар Зимске лиге.

Играчку окосницу клуба током 2023. године чине:капитен Марко Луковић, Трипо Луковић, Богдан Ђуровић, Славољуб Ђуричић, Иван Газивода, Драгољуб Павићевић, Синиша Ивановић а потом стижу и појачања – словеначки интернационалци свјетске класе: Дејан Корен, Валтер Опрешник, Мартин Здауц Маркица Додиг, члан Управе клуба Веселин Ђиновић и стратег Рајко Бојановић. Следећи изазов је улазак на Ф4 Регионалне лиге. Регионална лига ускоро почиње, а један дио такмичења биће одигран и у Херцег Новом! А онда и корак даље, у марту наредне године БК Мељине очекују квалификације за Лигу шампиона.

 

На пригодној свечаности у коноби Кантула, пакете су уручене учесницима турнира: БК Постојна, БК Скала и БК Метковић, БК Пула,БК Горња Врућица са Пељешца, БК Хајдук из Дубровника, БК Нови Београд, БК НБГД, БК Палма из Тивта, БК Вал из Херцег Новог и БК Мељине

Треће мјесто на турниру освојила је екипа Скале из Сежане, Словенија, други је Хајдука из Дубровника, док је побједник Петог Међународног боћарског турнира Трофеј Мељина БК Пула.

Најбољи играч турнира је Јошко Бутерин члан Боћарског клуба Пула.
Организатори турнира БК Мељине, изразили су захвалност Општини Херцег Нови на подршци а свима учесницима турнира захвалност на учешћу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here