Блажић: Црногорска политика – чиста политичка трговина

Већ дуги временски период у фокусу правног и политичког живота Црне Горе су Уставни суд, Судски савјет, Изборно законодаство а уље на ватру долио је- недавно изгласани спорни Закон о измјенама и допунама Закона о Предсједнику Црне Горе на скупштинском пленуму.

Бројни су ставови и мишљења правних и политичких експерата како изаћи из институционалне кризе. Избори су по многима рјешење али мишљење доктора правних наука, професора Ђорђа Блажића, је да се на изборе не може ићи без усвајања Изборног законодавства.

Закон о избору одборника и посланика донијет је 1998. а од тада било је више покушаја да се он измјени што никада није урађено нити је усаглашен са Уставом.

– Према Уставном закону, а пошто смо независна држава, уставна је обавеза била да се до 2010. године сви кључни закони ускладе са Уставом. То ни данас није урађено. Овај није усаглашен, иако је 15-16 пута било покушаја мијењања. Није усаглашен само из једног разлога, јер партитократија није жељела да уради и да врати суверенитет бирачу – наводи он.

Блажић за РТХН објашњава да уставно-правно имамо један изборни систем, законодавно два, а морали би имати један. Тврди да је закон о избору предсједника државе из 2018. потпуно у складу са Уставом:

– Имамо два потпуно неуставна изборна система, за посланике и за одборнике. Када уставно имате један, онда просто не можете имати два, као што ми имамо. При том су оба обмањујућа, јер је партитократија, доношењем тог закона обманула црногорске бираче и потурила им штап, а не изборне листе – објашњава Блажић.

Професор Блажић сматра да већ дуго живимо у потпуној заблуди партитократског олигархијског система владања, а последња дешавања показују да је ријеч о чистој политичкој трговини.

– Имамо душебрижнике владавине права, који сједе у Парламенту, гдје се Устав гази, из опозиције то знају, али ћуте и не раде ништа. Али кад им затреба, појаве се, такође, газећи Устав, а онда ови други ћуте. То асоцира само на једну ствар, да је то чиста политичка трговина – сматра он.

Без легитимитета и легалитета нема државе нити институција, каже Блажић и наводи да црногорски парламент нема легитимитет што повлачи да ниједна друга институција почев од Владе, нема легалитет. 

У тој причи, каже он, нема невиних јер се Устав крши уназад 10 и више година те да је искључива одговорност за то на Парламенту.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here