“Бланк” – књига која је сама крчила пут до читалаца

У амфитеатру код дворане “Парк” синоћ је бројној публици представљен аутобиографски роман “Бланк” глумца Феђе Штукана. Прича о животу и смрти, политици и вјери, мржњи и љубави никада није требала бити објављена па је аутор имао слободу да напише све.

„Бланк” је обавезна литература на Goldsmiths универзитету у Лондону и Мостарском универзитету, а кандидат је за средњошколску лектиру у Црној Гори. Роман је до сада преведен на енглески, француски и италијански језик, а српско издање је објавила „Чигоја штампа“.

Деведесетоминутном дружењу и инспиративној интеракцији са публиком аутор је истакао да је изненађен колико његова књига уствари више значи читаоцима, него њему као аутору.

-По ко зна који пут ме изненађује са колико љубави ти људи говоре о мојој тој књизи, а то су људи међу којима су доктори наука, предавачи на универзитетима, студенти из читавог свијета који су је читали као обавезно штиво, па ми је било јако чудно да ми прилазе људи из Јапана како би о њој попричали, казао је Штукан, додајући да су људи са стране озбиљније схватили ту књигу од нас.

Штукан је искрено написао књигу која је антиратна, која говори о томе шта нам све може донијети вјерска и национална мржња и која указује на све пошасти савременог друштва, али и на драгоцјености живота.

–И религија и национализам су болести зависности, као и хероин. Вјера сама је заправо скуп емоција на које се човјек навикава. То су сензације које његов мозак њему даје и он не жели да их се отараси. Не говорим овдје о вјери “пер се”, већ говорим о организованој религији. У свим овим нашим проблемима који трају тридесетак година, ми увијек избјегавамо да кажемо гдје је проблем заправо, а ако не кажемо гдје је проблем онда га не можемо ни ријешити, поручио је аутор.

Ова књига је скоро па сама крчила и проналазила пут до читалаца и, како каже Штукан, он јој није баш пуно помагао.

-Ја никада нисам желио да то угледа свјетлост дана у било каквој опцији, нисам желио да се то продаје. Једини, а можда и највећи квалитет те књиге је што се ту види да није написана да се свиди, него је то једноставно мој живот такав какав је био, па коме се свиђа, коме се не свиђа. Уопште не подлијеже никаквој осуди, можеш ти то осудити, али увијек људи који немају капацитет да схвате, имају капацитет само да осуђују, поручио је Штукан.

Све што се десило након објављивања књиге “Бланк”, која већ има 45 издања, Феђа Штукан сматра дивном случајношћу. Бројни тиражи, преводиоци и издавачи желе да буду потписници на њеним корицама а ускоро би могла да се деси и екранизација ове истините животне приче.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here