Бивши радници Вектра Боке успјели да наплате дио потраживања – корак до циља и укупне наплате

Продајом преко јавне  извршитељке још два плаца, на Росама и Њивицама, у вриједности од око 170 хиљада еура, стекли су се услови за намирење једног дијела четврте рате по плану реорганизације компаније Вектра Бока. Бивши радници су овом исплатом до сада успјели да наплате око 900 хиљада еура које им је по разним основама дуговао менаџмент Вектра Боке.

Наставак продаје имовине омогућио је Апелациони суд, који је усвојио жалбу бивших радника компаније и Општине Херцег Нови, тиме омогућио и наставак пројекта изградње аутобуске станице, саопштено је на конференцији за новинаре.

Како објашњава један од бивших радника, Војин Миљанић, четврта рата на наплату је стигла у фебруару, али како није исплаћена у року, ангажована је јавна извршитељка. Да би намирили остатак четврте рате, радници имају могућност продаје још два плаца.

– Од августа 2021. године ово нам је трећа наплата. Те године смо у августу наплатили судску пресуду из пословања компаније, односно хотела Плажа. У фебруару смо, продајом плаца у Игалу, намирили трећу рату по плану реорганизације. Сада, продајом ових плацева, намирујемо дио четврте рате – информише Миљанић.

Он је подсјетио да је укупно потраживање према плану реорганизације за 196 радника било око милион еура, које је требало да буде исплаћено у четири годишње рате по 25%. Исплата је сваки пут каснила по неколико мјесеци.

Компанија је радницима дужна преостали дио четврте рате у вриједности од око 100 хиљада еура, али и уплату за доприносе.

Продајом ових плацева, радници су успјели дјелимично да остваре циљеве, наводи бивша радница Маја Пајевић.

– Остаје радни стаж јер је остало неуплаћено, отприлике,  три и по до седам година по раднику.  Очекујемо да се и тај проблем ријеши. Судови нису надлежни за то. Пореска управа је надлежна и покренула је стечај,  тако да очекујемо од њих  да ће истрајати да би се коначно ова прича завршила и како би правда закуцала на врата главних и одговорних  у овом поступку, у којем смо морали да учествујемо, мимо наше воље – казала је Пајевић.

Правни заступник радника, адвокат Јован Пејовић информише да је Апелациони суд усвојио жалбу бивших радника и Општине Херцег Нови.

– Апелациони суд је рјешењем поништио забрану Привредног, коју је неовлашћено тражила заштитница за имовину и интересе Црне Горе. Тврдили смо да она нема право да се мијеша у стечај приватне компаније и били смо у праву – наводи он.

Пејовић је казао да је заштитница уложила неколико приговора на извршне поступке извршитељке, али су их Основни суд у Херцег Новом, као и Апелациони одбили.

– То су правоснажне одлуке Апелационог и Основног суда у Херцег Новом. Поред наших потраживања и Општина Херцег Нови је успјела, путем јавне извршитељке и лицитацијом пребила дио потраживања за локацију за будућу аутобуску станицу – информисао је Пејовић.

Општина је кроз овај процес по повољнијим условима, односно за пола милиона еура мање, дошла до локације, него што је то био случај у поравнању пред Основним судом у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here