БИВШИ РАДНИЦИ ВЕКТРА БОКЕ РАДИКАЛИЗОВАЛИ ПРОТЕСТ-БЕЗ ОДГОВОРА НАДЛЕЖНИХ

156

Бивши радници Вектра Боке данас су радикализовали протест и обуставили на кратко саобраћај кроз град, како би још снажније скренули пажњу надлежнима да је вријеме да се осврну на раднике и помогну им у остварењу права за која се боре од 2015. године, када је Вектра Бока отишла у стечај. Најавили су још радикалнији протест који ће трајати до испуњења радничких права.

Упутили су апел Влади, министарствима и Специјалном тужилаштву да преиспитају њихове пријаве и сумње у рад предсједника Привредног суда и стечајног управника, и коначно крену у испуњење радничких захтјева, казао је у име окупљених Ђорђе Рајак, предсједник НВО Бивши радници Вектра Боке.

-Молимо вас, у складу са Законом, крените стварно у поступак испитивања свих виновника који су нас довели до просјачког штапа, који су отели што су деценијама стицале генерације. Ставите прст на чело, и све пријаве и сумње доведите до краја. Нас не интересује ко ће одговарати и шта је ко зарадио, желимо само наш новац који је узет од нас и државе. То је око 5,5 милиона, све су у маху узели. Ми смо на улици, гладни и жедни!

Рајак је истакао да сумњају да је предсједник Привредног суда директно одговоран што је донесен овакав план реорганизације у којем су радници у трећем исплатном реду.

-Предсједниче привредног суда, да ли сте читали купопродајни уговор? Да ли сте читали анекс уговора када је отворен стечај? Да ли сте видјели одакле кредит 23 милиона и 600.000 хиљада, ви сте га легализовали? Ни ви ни стечајни управник нисте поштовали судске одлуке. Уставну одлуку која се се базира на конвенцијским правима запослених, нисте испоштовали пуне двије године! Ви сте једини правник, предсједник суда који поштује члан закона који је укинут, баш у дијелу који се односи на нас. Правите над нама злочин, казао је Рајак.

Објашњава да се тужилаштво огласило у фебруару да је држава по питању Вектра Боке оштећена за 50 милиона, а да се данас износи податак у медијима да је тај износ седам милиона.

-То су наше паре, од радника је пет и по милиона еура. Послали смо вам пријаве са основаном сумњом да је неко из Централне банке растурао новац који је припадао радницима, ко зна гдје и како, ми не можемо допријети, али ви тужиоци можете. Питајте гдје је новац отишао? Предсједниче Привредног суда, нисте смјели дозволити овакав план реорганизације у којем су радници у трећем ислатном реду, ни да вам се појави кредит од 23,6 милиона еура, казао је Рајак.

Од тренутка када су ступили у борбу за остварење права из социјалног програма за 240 породица, није било помака, а како кажу, нема га ни сада ни након хапшења челника Вектра Боке.

-Радикализоваћемо протесте! Ово је последњи вапај, преиспитајте све и узмите раднике у окриље Владе да добијемо дио новчане помоћи јер нисмо никада од никога, а онда реагујете да се врати украдени новац. Тако ћемо ријешити проблеме, казао је Рајак.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here