Биографија Емира Кустурице вечерас пред Новљанима и гостима

Промоција књиге „Емир Кустурица: Култ маргине“, аутора Горана Гоцића, у организацији ЈУК Херцег фест, биће одржана у башти Куће нобеловца Ива Андрића вечерас у 20 сати.

Како је изјавио новинар и телевизијски водитељ, Александар Гајшек, колико је наша култура имала среће да је репрезентује Емир Кустурица, толико је он имао срећу да о њему пише баш Горан Гоцић.

– Аутор је врхунски новинар, изванредан филмски критичар и фантастичан писац, али има и дар за филозофско проматрање живота. Књига је заснована на разговорима с редитељем, његовим сарадницима и колегама (Душан Ковачевић, Мића Зајц, Срђан Тодоровић, Абас Кјаростами, Џим Џармуш, Живојин Павловић, Јован Јовановић, Желимир Жилник, Рајко Грлић, Макс Бункер). Ово је прва књига о једном југословенском филмаџији која је објављена на енглеском језику. Такође, она је и једина ауторизована међу Кустуричиним биографијама – наводи Гајшек.

Протагониста књиге, Емир Кустурица је  истакао да је импресиониран квалитетом писања у овој књизи.

– Чињеница да је мој анархични концепт и ирационални став спрам живота рационализован у мојим филмовима веома добра опсервација. Написани материјал ми је помогао док сам, размишљајући о будућим пројектима, поново пролазио кроз различите фазе своје каријере – казао је он.

Поред аутора, о књизи ће говорити Александар Гајшек у име издавачке куће „Агапе“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here