Биланс љетње сезоне на задовољавајућем нивоу

У Црној Гори крајем августа борави око 140 хиљада туриста, према подацима које Национална туристичка организација добија од локалних. Уз Херцег Нови, најпосјећенији су градови Будва и Улцињ.

Како је казала је Милена Вујовић из НТОа, посјета је за 6 одсто већа него претходне године.

– У поређењу са рекордном 2019. годином негдје смо на нивоу од 79 одсто, према незваничним подацима. Када су по сриједи званични подаци Управе за статистику Монстат, само за јун у објектима колективног смјештаја, хотелима и сличним смјештајним капацитетима боравило је око 146.000 туриста што је дупло више у односу на исти период претходне године – казала је она.

Званични подаци за мјесец јун су прилично охрабрујући, те је очекивано да  исти за мјесец јул и август, када се традиционално очекује највећа посјећеност, буду још и бољи, мишљења је Вујовић.

Највећу посјећеност биљеже градови Будва, Херцег Нови и Улцињ. Према њеним ријечима они су током цијеле сезоне биљежили највећи број туриста, а поред њих ту су Тиват, Котор и Бар.

Као и претходних година, наводи Вујовић, Црну Гору у највећем броју посјетили су туристи из региона.

– Поред њих ове године имамо велики број гостију из Израела, Нјемачке , Западне Европе, Чешке, Пољске, Мађарске. Осјетан је и повратак туриста из Скандинавских земаља – казала је она.

Званични подаци Централне банке Црне Горе за прва два квартала ове године указују да су остварени приходи за овај период у износу од 237.000.000 еура.

Ријеч је о остварењу од 93 одсто у поређењу са претходном годином, што указује да је ова љтсња сезона по приходима близу оној из 2019. године.

НТО прати укупне намјенске приходе, ријеч је о приходима од боравишних и туристичких такси и чланских доприноса, а и ти приходи су на нивоу из 2019. године. У поређењу са претходном годином, наплаћено је 20 одсто више у контексту укупних намјенских прихода, тј онај дио који иде у буџет Црне Горе. Код боравишне таксе наплаћено је 30 одсто више у односу на претходну годину, информисала је Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here