Без видљивих оштећења на лукобрану и пристаништу Градске луке

Након јучерашњег невремена, данас је знатно боља ситуација и у Градској луци Херцег Нови.

Нема видљивих нових оштећења на лукобрану, а није било штете ни на пловилима, казао је за РТХН директор Градске луке Божо Укропина.

-Јучерашњи дан је обиљежио јаки циклон са великим плимним валом који последњих година прати то што се дешава када је јак јужни вјетар и тај ударни циклон који долази са Отранта. Било је пребацивања валова читавом дужином лукобрана, горњи дио лукобрана је био под водом, што се понавља из године у годину и прави нам велике проблеме. На срећу није било штете на пловилима, ми смо одрадили припреме на вријеме – склонили мостиће и “пингвине” за напајање водом и струјом пловила, тако да ту нису имали штету. И сва пловила су остала безбједна, појачали смо везове на вријеме, а и корисници су одрадили свој дио посла, казао је Укропина, и додао да чекају шта ће бити сутра, јер опет најављен јак југо.

Не знају до када ће и како лукобран одолијевати “зубу времена” и ударима огромних валова.

-Он је прошле године претрпио велика оштећења, данас сам обишао пристаниште и лукобран и нема видљивих оштећења. То је оно што можемо голим оком да видимо, а а оно што се дешава испод, оно што је кључно показаће студија коју ће да уради Морско добро, како би знали колико је и шта неопходно да би се лукобран напокон санирао и заштитио са спољне стране. То је неопходно да не би имали ситуације као ових дана кад је јако југо, поручио је Укропина подсјетивши да израда студије чека судско рјешење по жалби на процедуру другорангираног понуђача на тендеру.

Током јесенин и зиме буде по некоилико цилкона, а у Градској луци Херцег Нови су до сада успјевали да се “провуку” са мањим оштећењима која су видљива, али ће тек оно шта се дешава испод показати колико је стварно оштећење, поновио је Укропина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here