БЕЗ ШТЕТЕ ОД НЕВРЕМЕНА, НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМИ НА КАНАЛИЗАЦИОНОМ КОЛЕКТОРУ


У невремену које је током ноћи погодило Херцег Нови није било веће материјалне штете. На путу према цркви Св. Саве пало је једно стабло а вјетар је одломио и неколико већих грана, сазнаје РТХН у Комунално-стамбеном предузећу. Екипе тог предузећа јутрос су рашчистили пут.

Због великог уплива атмосферских падавина у канализацију али и због различитог отпада који на жалост заврши у том систему, на више локација дошло је до изливања фекалија. Нестанак струје изазвао је проблеме у раду пумних станица. На Шеталишту на Топлој саниран је квар на пумпној станици, казао је за РТХН технички директор Водовода и канализације (ВиК) Мићо Стојановић.

– Дуго смо очекивали ову кишу, послије два три мјесеца сушног периода , али колико смо се киши обрадовали дошло је и до проблема који су текући, а које је изазвао велики уплив кишнице у канализацију. На више мјеста је дошло до проблема, до изливања фекалија. Апеловао бих на грађане да не бацају у канализацију оно што не припада том систему јер то ствара велике проблеме у одржавању. Квар на Топлој је завршен, а имамо их још дуж ривијере, јер због нестанка струје нису радиле све пумпе. Када је струја дошла око 7 сати почела је стаблилизација система, казао је Стојановић.


Истиче да би неопходно било одвојити кишну канализацију од фекалне али да то није једноставно урадити.

– Имали смо доста интервенција данас имаћемо их још, ми свакодневно чистимо и превентивно радимо. Добро је да струја није нестала на Опачици што би изазвало нестабилности и у водоснабдијевању, оцијенио је Стојановић.

Ноћ је без проблема протекла у Градској луци, казао нам је директор Агенције за газдовање градском луком Божо Укропина.

У Хидрометеоролошкој станици Игало информишу да је у периоду од 1:50 до 5 ујутру падала јака киша, а пљускови су престали у 4:30 сати. Пало је укупно 68 l/m². Oркански вјетар западног и сјеверозападног смјера дувао је кратkо, а најјачи удари 42 m/s забиљежени су у 2:10.

Нестабило вријеме, наводе у локалној ХМС задржаће се током дана, а стабилизација се очекује сутра.

У Црној Гори до краја дана промјенљиво облачно и нестабилно, повремено киша, пљускови и грмљавина. Локално су могући израженији пљускови, а понегдје и краткотрајне временске непогоде праћене градом и јаким ударима вјетра. Вјетар углавном слаб до умјерен, промјенљивог смјера. Највиша дневна температура ваздуха од 17 до 30 степени.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here