Бесплатни уџбеници за основце и наредне школске године

Ученици јавних установа основног образовања у Црној Гори и наредне школске године добиће бесплатне уџбенике.

-Штампање бесплатних уџбеника је у току и до краја јула ће бити завршено, док ће прва испорука у школе стићи почетком августа, саопштено је РТЦГ из Министарства просвјете.

Министарство је јуче упутило допис свим основним школама да обаве припремне активности и координирају бесплатну подјелу уџбеника. Право на бесплатне уџбенике имају сви ученици јавних установа основног образовања.

-Капиталним буџетом за 2022. годину за ову сврху предвиђена су средства у износу од 2 милиона и 477 хиљада еура. С обзиром да је цијена папира на свјетском тржишту у порасту, претпостављамо да ће у ту сврху бити потребно издвојити још средстава, које ћемо на вријеме и обезбиједити, поручују из Министарства просвјете.

Подаци о ученицима који су уписали први разред и оних који ће сљедеће школске године похађати од II до IX разреда, достављају се Заводу за уџбенике и наставна средства почетком јула, а испорука уџбеника ће се обављати чим их школе комплетирају у МЕИС-у (Информациони систем образовања Црне Горе).

Према подацима из МЕИС-а, подјела уџбеника за ученике пријављене до 5. јула биће реализована:

-за I, II и III разред од 8. августа;

-за IV, V и VI разред од 15. августа;

-за VII, VIII и IX разред од 22. августа ове године.

-За испоруку комплета уџбеника према накнадној поруџбеници за дјецу која су се накнадно уписала у I разред или су дошла из иностранства и уписала разред у Црној Гори, школе се не обраћају ЗУНС-у већ Министарству просвјете, те ће за њих уџбеници стићи крајем августа или почетком септембра. Допунска испорука уџбеника другог страног језика према подацима МЕИС-а ће бити реализована у октобру 2022, када школе унесу коначне податке о другом страном језику, поручују из Министарства просвјете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here