БЕСПЛАТНИ ПЦР ТЕСТОВИ ЗА СТУДЕНТЕ, ДОМОВИ ЗДРАВЉА ДОБИЈАЈУ АНТИГЕНСКЕ ТЕСТОВЕ

Студенти који су црногорски држављани, а којима је за повратак на студије у одређену државу потребан ПЦР тест, од ове недеље могу бесплатно обавити тестирање, казао је др Игор Галић, директор Института за јавно здравље, на данашњој конференцији за новинаре. Ускоро ће бити отворена и лабораторија за ПЦР дијагностику у которком Дому здравља, најавила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Како је објаснио др Галић, студенти морају заказати тестирање на број телефона 1616.

-Тестирање ће бити спроведено у одређеној динамици. Не можемо све студенте одједном тестирати, али можемо да направимо план колико лабораторија може дневно да направи тестова за ту популацију. Од ове недеље ће бити могуће то урадити, казао је др Игор Галић.

Он је објаснио и да су сада лабораторије Института растерећеније те да су обезбједили брзе антигенске тестове за локалне здравствене установе.

-У претходном периоду свака локална здравствена установа морала је самостално да се финансира приликом набављања брзих антигенских тестова. Током претходне недеље набавили смо антигенске тестове из донација и опредјељеним средствима Владе Црне Горе, чиме је притисак на лабораторију Института смањен, казао је др Галић.

Како је најавила министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, до краја овог или почетком наредног мјесеца почеће да ради и лабораторија за ПЦР дијагностику у которском Дому здравља. То ће, како је казала, значајно растеретити лабораторију Института за јавно здравље а бити веома значајна и током предстојеће туристичке сезоне.

Подсјећамо, Кризни штаб Републике Србије донио је одлуку да мјере које су биле на снази до данас, буду настављене до даљњег.

Према тој одлуци, сви страни држављани који улазе у Србију морају имати негативан резултат ПЦР теста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here