Бесплатан такси превоз за ОСИ из Боке

Особе са инвалидитетом из Боке до 10. септембра имаће бесплатан такси превоз, који је обезбиједила Иницијатива младих с инвалидитетом Боке (И МИ Боке).

Како је саопштено из ове организације, приступачан превоз доступан је током 24 сата на цијелој територији Црне Горе, а обезбјеђује се у сарадњи са такси удружењима: „Ред Такси“ Котор (за ОСИ из Котора и Тивта) и „Море“ Херцег Нови (за ОСИ из Херцег Новог).

ОСИ из Боке се налазе у изразито неповољном положају, с обзиром на неприступачност јавног превоза, која их спутава у обављању свакодневних активности. Иако предузеће за аутобуски превоз путника Блуе Лајн, које обавља градски и приградски превоз у свим општинама Боке, посједује пар нископодних аутобуса, они углавном саобраћају на малом броју унутар-градских релација, а чак је и превоз на овим релацијама често непоуздан.

Приступачан међуградски друмски саобраћај не постоји, као ни поморски. Изузев поменутог градског и приградског превоза, једини поуздани вид приступачног превоза за ОСИ у Боки обављају два такси удружења: Ред Такси Котор и Такси Море.

И МИ Боке је због тога остварила сарадњу управо с овим удружењима са циљем побољшања положаја ОСИ из Боке у локалном, али и међуградском саобраћају и стварања услова за њихово несметано и достојанствено кретање.

Оба превозника посједују у потпуности приступачна возила и професионалне возаче обучене за омогућавање несметаног смјештања ОСИ у возило. Два приступачна возила у посједу Такси Море обезбјеђују превоз корисника инвалидских колица и једне или највише двије особе у пратњи, а приступачно возило Ред Такси Котор обезбјеђује превоз корисника инвалидских колица и до 4 особе у пратњи.

Заинтересоване ОСИ и њихове породице морају послати своју адресу (полазне тачке вожње), доказ о коришћењу инвалидских колица и/или отежаном кретању (медицински или неки други документ у коме се наводи врста инвалидности и помагала која особа користи). Вожње се наручују два дана унапријед на број И МИ Боке: +382-68/022-805.

Ова активност је дио пројекта „СтаО-СИ на пут”, којег И МИ Боке спроводи у „Области заштите лица са инвалидитетом у саобраћају”, а уз подршку Министарства капиталних инвестиција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here