Бахато паркирање хронични проблем Херцег Новог

Грађани Херцег Новог свакодневно су свједоци бахатог паркирања на различитим локацијама по граду, али недостатак паркинг простора никоме не даје за право да аутомобил остави на игралишту за дјецу.

Начелник Службе комуналне полиције, Борислав Обрадовић прича за РТХН да је то хронични проблем у нашем граду, иако су за такве прекршаје прописане новчане казне.

Борислав Обрадовић, nачелник Службе комуналне полиције

– Дешава се да се кола паркирају на дјечијим игралиштима, парковима, на Шеталишту, Тргу, у улицама у којима је дозвољено само возилима за снабдијевање одређеним робама, као што је Улица 10. Херцеговачке бригаде, из које се снабдијева пијаца. Појаве су такве какве јесу. То је кажњиво и кажњава се – наводи он.

Службеници комуналне полиције, како је казао Обрадовић, свакодневно на терену контролишу и регулишу саобраћај, али и кажњавају несавјесне возаче.

– Санкције предвиђа члан 323 Закона о безбједности саобраћаја, гдје пише да ће се новчаном казном у износу од 60 до 200 еура казнити за прекршај, а у тачки 11 прецизно је наведено да ће то бити возач који заустави или паркира возило на мјесту супротном члану 60 став 1 овог Закона. Тај  члан 60 стриктно се односи на непрописно заустављање и паркирање возила – прича Обрадовић.

Члан 60 броји преко 20 тачака, свака прецизно наводи конкретне локације на којима је забрањено заустављање, од пјешачког прелаза и раскрснице, преко аутобуских и такси стајалишта, тротоара гдје није саобраћајним знаком допуштено до игралишта и јавних површина.

Иако закон предвиђа казне од 60 до 200 еура, службеници Комуналне полиције не могу у прекршајном налогу ставити износ већи од минималног, што у великом броју случајева није дало резултата.

– Закон нам не дозвољава да пишемо максималну казну од 200 еура. Те су мјере прописане Законом о безбједности саобраћаја, који се мора поштовати. Док се не промјене тај Закон и казнена политика, док се не одреди већи износ казни, ми нисмо у могућности да реагујемо, осим у складу са законом – казао је Обрадовић.

Недостатак паркинг простора у Херцег Новом проблем је који надлежне институције покушавају да ријеше, бахато паркирање, са друге стране, проблем је кућног (не)васпитања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here