АЗК за десетак дана о законитости помоћи Институту, радницима понестаје стрпљења

Институт "Др Симо Милошевић" Игало

Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине завршило је процјену имовине Института Игало, а током наредних десетак дана План спашавања би се требао наћи пред Агенцијом за заштиту конкуренције, чије би одобрење омогућило уплату 10 милиона еура овој установи. Са друге стране, из Синдиката Института поручују да уколико до 25. априла не буду исплаћене три зараде и одблокиран рачун, запослени ће бити приморани да предузму радикалније потезе.

Пуне три седмице након што је Влада задужила Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине да руководи процесом рјешавања проблема Института Игало, ресорни министар Јанко Одовић је за РТХН потврдио да је процјена имовине Института завршена, што је кључни први корак како би могла бити исплаћено најављених 10 милиона еура помоћи.

-Процјена је, заиста уз велики напор и труд и процјењивача и колега завршена. Тиме су се стекли услови да се уради и план спашавања Института Игало, који ће се завршити у наредних десетак дана, ја рачунам можда и краће од тога. Он ће бити достављен Агенцији која се бави заштитом конкуренције, те ће након одобрења Агенције моћи и да се уплати овај новац. Захваљујем радницима на разумијевању. Знам у каквој су тешкој ситуацији и они су се просто показали као јако добри запослени и добри домаћини, јер су пружили шансу, уз велико своје одрицање, да Влада уради нешто за спашавање Института Игало. Дакле, као што сам рекао, у наредних десетак дана очекујемо завршетак Плана спашавања, а онда ће Агенција, такође, надам се ажурно и брзо, као и до сада оцијенити тај план, и тиме ће се стећи услови да се новац за Институт Игало уплати. Овим ћемо урадити први корак, не само за спашавање Института „Др Симо Милошевић“, већ и за његово даље унапређење и валоризацију, чиме ће се он вратити као један крунски драгуљ, могу слободно рећи, црногорског здравства али и туристичке понуде, и тиме ћемо га на ваљан начин поново учинити привлачним и доступним, како нашим грађанима, тако и странцима, поручио је Одовић.

Предсједница Синдикалне организације Института „Др Симо Милошевић“, др Марија Обрадовић, казала је да од састанка до данас имају само опште информација да се ради на процјени имовине и акција, и одржавају састанци на нивоу Владе.

-Ми нисмо добили конкретне информације о томе докле се стигло са рјешавањем  ситуације везане за ту исплату, као ни са потребним радњама да би она била могућа. И даље нисмо примили ниједну зараду од 25. децембра. Постоје радници који не могу долазити на посао јер немају новац да плате карте, а нећу да вам причам како су притисле банке, станодавци. То је стара прича која је била ужасно проблематична и тешка и тог 18. марта, а сада је готово неиздржива, казала је Обрадовић.

Истакла је да у овом тренутку услуге Института користи 500 пацијената, од тога њих 450 из Црне Горе, док су остали из региона, Шведске и Холандије и да је за 23. април најављен долазак веће групе словеначких пензионера.

-Ми стремимо ка Европској унији и сада питам, ако смо Норвежане тако лако изгубили  мислећи да су посљедице само по Институт, и ако сада изгубимо словеначке пензионере каква је то слика нас као потенцијалне чланице ЕУ, кад се тако лако одричемо тако једног великог тржишта, а можемо да радимо квалитетно и добро и покажемо да је Црна Гора једна заиста озбиља европска земља.  У случају да се не испуне обећања од 18. марта мораћемо да приступимо штрајку који ће, бојим се, бити много радикалнији, поручила је др Обрадовић, подсјетивши да су радници Института Игало и Синдикат до сада пуно пута преварени.

Министар Одовић је појаснио да процес изискује вријеме и замолио запослене за још мало стрпљења.

-Ако желимо да нешто урадимо како треба и да заиста то има правог ефекта убудуће, стварно морамо урадити све што је у нашој моћи да тај посао буде добро урађен. Ово је значајно управо и због радника који ће, ако се овај посао добро уради, имати стабилну фирму, стабилног послодавца који ће моћи у наредном периоду да сервисира обавезе према њима, дакле и њихове плате и све остало, али који ће такође стећи могућност, односно испунити услов, да се у њега улаже.

Одовић је додао да ће у наредних десет дана интензивно разговарати и са мањинским акционарима како би одлучили да ће и они учествовати у докапитализацији Института са државом, или ће јој продати своје акције. Држава како је рекао не може самостално улагати, а да мањински власници убирају корист.

-Мањински акционари, али такође и радници, као и мањински акционар који има највише удјела послије државе, су такође на потезу у наредених десетак дана јер ћемо ми са њима такође морати да преговарамо о томе да ли желе да учествују у докапитализацији Института Игало заједно са државом, или желе да се њихове акције, сразмјерно учешћу државе, умјесто њих пребаце на државу. Ово је потребно из разлога што држава заиста не смије „сипати“ новац свих грађана, дакле буџетски новац, у Институт Игало а да мањински акционари, ко год они били, од тога имају само корист, а не учествују са својим новцем такође у спашавању и ревалоризацији Института Игало. Овај посао мора бити урађен у складу са законом, чиме ћемо гарантовати не само успјешност већ и апсолутну испуњеност правила игре, односно правила правне државе, и тиме нећемо угрозити ни добијање ИБАР-а који је од стране Европске уније најављен у јуну, закључио је министар Одовић.

 

1 COMMENT

  1. Ovo je strašno ,ljudi 5 mjeseci bez plate a podgoricki uhljebi koji sebi pisu po desetine hiljada evra prekovremeno će to malo da otezu jer im se može!Ukinuti sve AZK-ove,ASK–ove ako treba i motkom .Ma nema nego zauzeti Vladu jer Spajić i družina su banda neviđena !Sram vas sve bilo na čelu sa Mandićem šta ovo podržavate !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here