Почело суђење бившем директору Дома здравља Алекси Ђекићу због повреде права раднице Тамаре Ђучић

У Основном суду у Херцег Новом одржан је први главни претрес у поступку који се води по службеној дужности, а који је против бившег директора Дома здрава Алексе Ђекића покренуло Основну државно тужилаштво, због сумње да је починио кривично дјело повреда права на правни лијек.

Према ријечима адвоката оштећене Тамаре Ђучић, Блажа Гаговића, окривљени Ђекић је пред Судом оспорио извршење кривичног дјела.

Блажо Гаговић, адвокат

– Сматра да није починио кривично дјело које му се ставља на терет, док оштећена и свједокиња Лозица Нешковић, која је била данас саслушана, сматрају да јесте, јер није дозволио да се заведе приговор на одлуку о дисциплинском поступку против њене колегинице, гдје је било наведено да је била задужена за централу апотеку, за коју није била задужена. Сматрала је да је потребно да изјави приговор, иако није била директно предмет дисциплинског поступка, а Ђекић није дозволио да се приговор заведе у дјеловоднику –  објашњава он.

Ђучић је у јеку протеста запослених у Дому здравља током марта прошле године поднијела кривичну пријаву, а Тужилаштво је на основу чињеница прикупљених прије првог претреса процијенило да постоје елементи кривичног дјела и подигло оптужни предлог.

Како наводи Гаговић, оптужени сматра да је позадина сукоба политичке, а не професионалне природе, те да је циљ био његова смјена. Према документацији у списима предмета може се увидејти да то није тачно.

– Дефинитивно је имала право да изјави приговор, који је могао да буде и одбачен, односно неприхваћен, већ како директор процјени, али је у сваком случају имала право да тај правни акт заведе, што јој је било ускраћено, према исказу свједокиње Нешковић. Ми ћемо у наставку доказног процеса видјети какву ће одлуку донијети Суд – казао је он.

Бранилац оптуженог, адвокат Петар Бабић није желио да износи ни законску ни чињеничну квалификацију кривичног дјела, али је казао да је оптужба тешка.

Петар Бабић, адвокат

– Покушали смо данас, излажући доказне предлоге, уз изведене доказе да покажемо да није било кривичног дјела и мислим да ћемо то и доказати. Оцјена одбране је да је овдје више у питању извјесни реваншизам, да то тако назовемо, према раднику који је желио да у једној установи уреди неке ствари, које не иду баш добро – наводи он.

Бабић је става да код таквог радника може доћи до грешака, али да је потезање тужилаца у таквој ситуацији, како је казао, депласирана ствар.

– У овој кривично правној ствари мислим да ће Суд заједно са одбраном, а нека и тужилац доказује своје, у томе истрајати да се докаже права истина, која не може бити далеко од тога да се оптужени ослободи, зато што је све радио у интересу доброг и позитивног пословања Дома здравља као установе, као и да се пружи квалитетна здравствена заштита према сваком ко тамо иде – казао је Бабић.

Наставак доказног поступка биће одржан у јуну, за када је заказан наредни главни претрес, када ће бити изнијети писмени докази, а на Суду је да донесе одлуку да ли је или није било елемената кривичног дјела.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here