АУТОБУСКИ ПРЕВОЗНИЦИ ТРАЖЕ ПОМОЋ ДРЖАВЕ

Црногорско туристичко удружење (ЦТУ) упутило је ресорним министарствима предлог мјера за рјешавање проблема  у аутобуском градском, приградском и линијском превозу. Међу предложеним мјерама је бесповратна новчана помоћ у износу од 500 еура по аутобусу, у наредних шест мјесеци, затим отварање посебне кредитне линије код Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) за превознике, гдје би им се  омогућило да, под повољним условима, добију новчана средства и на тај начин превазиђу веома озбиљну кризу. Из ЦТУ-а предлажу да се превозницима омогући репрограмирање доспјелих пореских и других обавеза на 24 мјесеца, као и наставак субвенција радницима у износу од 222 еура у наредна три мјесеца, односно април, мај и јун.

Допис је достављен министарствима капиталних инвестиција, финансија и социјалног старања и економског развоја. Представник удружења превозника при ЦТУ, Жељко Кривокапић, казао је да  су то минималне мјере које би омогућиле великом броју аутобуских превозника да преживи.

– У супротном, бојимо се да ће велики број наших чланова бити принудјен да угаси предузеће – казао је Кривокапић.

У ЦТУ-у су рекли да ванлинијски (туристички) превозници већ 16 мјесеци нису остварили нити један еура прихода, а самим тим су дошли у ситуацију када је гашење фирми постало врло извјесно.

– У сличној ситуацији се налазе и градски и приградски саобраћај, као и линијски превоз. Обраћали смо се више пута претходном министру Осману Нурковићу, који је нажалост остао нијем на све наше захтјеве – рекао је Кривокапић и навео да од опредјељених 1, 22 милијарде еура из трећег пакета мјера помоћи привреди до аутобуских превозника није дошло скоро ништа.

У удружењу су очекивали да ће се нова власт  на озбиљнији начин позабавити проблемима у тој привредној грани.

– Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић је, у писму које је упутио 29. јануара, предложио министру економског развоја Јакову Милатовићу сет мјера помоћи, али након тога је све стало – навео је Кривокапић.

Извор: МИНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here