АСИСТЕНТИ У НАСТАВИ КОРАК БЛИЖЕ РЈЕШАВАЊУ СТАТУСА

Одбор за просвјету, науку, културу и спорт Скупштине Црне Горе једногласно је прихватио амандман Праве Црне Горе којим се асистентима у настави омогућава запошљавање на неодређено вријеме.

Овим амандманом се употпуњује Предлог закона о измјени Закона о васпитању и образовању дјеце са посебним образовним потребама. Претходно је усвојен амандман Праве Црне Горе на Предлог закона о буџету за 2022. годину којим се обезбјеђују недостајућа средства за зараде асистената у настави у јулу и августу наредне године. Тиме су сворене неопходне претпоставке да се у потпуности ријеши проблем запошљавања асистената у настави на неодређено вријеме.

Сада је овај проблем у рукама посланика који ће одлучивати да ли ће бити усвојене или не, предложене измјене Закона о васпитању и образовању дјеце са посебним образовним потребама и Предлога закона о буџету Црне Горе за 2022. годину.

Подсјећамо, асистенти у настави до сада нису имали могућност да, упркос томе што су више година ангажовани у школама, заснују радни однос на неодређено вријеме, већ се уговор прекидао крајем јуна и био поново склапан 1. септембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here