„АПЛИКАЦИЈА ВОЛАНД“ – ИНТЕРАКТИВНА КРИТИКА ДРУШТВА КОКАНА МЛАДЕНОВИЋА

Провокативна и манипулативна представа „Апликација Воланд“, Шабачког позоришта и Центра за културу Тиват, коју је новска публика гледала синоћ у Дворани Парк, константно избацује гледаоца из зоне комфора и отвара многобројна питања везана за овисност о технологији и друштвеним мрежама, које савремени човјек и не примјећује.

Представа активно укључује публику, која причу прати на сцени, а инсталираном посебном апликацијом на паментним телефонима утиче на ток радње, не схватајући да ће на крају бити изиграна и шокирана, јер је добровољно пристала да подијели сав садржај свог телефона са непознатим корисницима. 

Базирајући се на средњовјековном позоришном жанру моралитета, који говори о томе шта је добро, а шта зло, глумачка екипа на сцени прича о искушењима у данашњем свијету, објашњава глумац Милош Војновић, који уз Јелену Илић, Кристину Пајкић и Милоша Војновића, тумачи главну улогу.

– Позориште мора да буде ангажовано, да се бави савременим проблемима. Нису нам иста искушења као и прије 500 година, када је написан тек и данас. Гледамо шта је то што је универзално, а шта је специфично за данашње вријеме, да можемо да пробудимо свијест код људи – наводи он.

Идеју су, прича Војновић, покренули продуценти Марко Грубић и Милена Богавац, која је уобличила текст. Режију потписује Кокан Младеновић.

– У Шабачком позоришту покренута је иницијатива да се комад постави, пошто је Милена Богавац тада била управница. Имали смо помоћ колеге из Београдског дрмаског позоришта Александра Меда Јовановића и Јелене Милић из позоришта „Душко Радовић“. Кренули смо да радимо прије короне, пандемија је успорила процес, али успјели смо све да завршимо – казао је он.

Редитељ Кокан Младеновић још једним одличним, душтвено ангажованим комадом, критикује савремени свијет, неконтролисано трошење времена на интернету, педофилију, енормно богаћење појединаца кроз корупцију, овисност о паметним телефонима и слично.

Попут средњовјковног жанра моралитета и на крају комада „Апликација Воланд“, након шока, публика добија моралну поуку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here