Ансамбл „Labyrinthus“ придобија нову публику

Да музика трубадура и данас има публику показао је синоћњи концерт насловљен „Златно доба трубадура“, Ансамбла „Labyrinthus“, у пуном фоајеу дворане „Парк“.

Један од најпознатијих европских ансамбала средњовјековне музике, на веома оригиналан начин представио је музику трубадура 12. и 13. вјека, a умјетнички директор Данил Рјабчиков је за РТХН представио трочлани састав, који чине и вокални солисти Анастасија Бондарева и Еуген Скурат.

-Почели смо 2010 године, и иницијално је то био швајцарско-руски ансамбл, што значи да ми увијек комбинујемо пјеваче и инструменталисте из различитих земаља, из Сједињених Америчких Држава, Швајцарске, Француске, тако да је ово мање-више интернационални ансамбл.

Средњовјековну музику одликује спој гласа и, за то вријеме, специфичних музичких инструмената.

-Када говоримо о 11, 12, 13. и 14. вијеку, већина музике која је данас жива је вокална, гласовна музика, али такође знамо доста и о инструментима, односно инструменталној пратњи. Заједно са мушким и женским гласом, публика је вечерас чула и три жичана инструмента Цитољ је био популаран у 13. и 14. вијеку у Француској и Енглеској. Други инструмент је латинска гитара, име је добила по Лацијуму, регији око Рима, тако да је више италијански инструмент, али се може наћи и у другим медитеранским земљама у 12. и 13. вијеку. Такође, имамо и шифони, веома јединствен француски инструмент из 13. вијека, објаснио је Рјабчиков.

За средњевјековну музику одлучили су се да би широј публици приближили ову јединствену и веома комплексну врсту музике.

-Када сам почео да се бавим музиком прије 20-25 година, свирао сам сопствену музику, све док се  одједном нисам суочио са средњовјековноммузиком. Био сам веома изненађен тиме што је  истовремено веома чиста и једноставна, али и веома комплексна. Помислио сам – зашто бих губио вријеме на своју музику када постоје хиљаде веома јединствених комада непознатих широј публици, и посветио сам 25 година средњовјековној музици.

Ансамл „Labyrinthus“ је већ наступао љетос у цркви Светог Јеронима у Херцег Новом, као и у цркви Светог Трупуна у Котору, гдје су наишли на веома топао пријем публике.

-Херцег Нови је диван град. Имали смо већ концерт у јуну у централној римокатоличкој цркви, а имаћемо још један и 14. новембра. Веома је добра акустика, веома је добра и публика, тако да смо баш пријатно изненађени. Овдје су људи веома отворени и мисилим да би наша музика могла бити интересантна и широј  публици, поручио је Рјабчиков.

Ансамбл „Labyrinthus” ће концерт „Златно доба трубадура извести у оквиру програма поводом Дана општине Будва, вечерас у Модерној галерији „Јово Ивановић”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here