АНИМА: УКАЗАТИ НА НЕРАВНОПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ЖЕНА

Фото: илустрација

Поводом 8. Марта, Међународног дана жена НВО Анима – Центар за женско и мировно образовање организује 13. Конференцију посвећену положају жена у друштву. Конференције на тему борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена у друштву, организују у континуитету, од 2009. године:

Према ријечима Ервине Дабижиновић, из НВО Анима, перформанс и  конференција  посвећени су глобалној претњи, под називом  „Мир нема алтернативу“:

–  У склопу конференције биће организована радионица „Мир је наша обавеза“. Са перформанса данас са Трга од оружја у Котору, шаљемо поруке у складу са нашим убјеђењима, које и јесу суштина Осмог марта, с обзиром да су жене кроз историју, имале свој политички одговор у односу на глобалне, локалне или националне претње, као што је рат. Ми смо у обавези да се успротивимо рату у Украјини и свим ратовима, који се воде у свијету, поручила је Дабижиновић.

фото: Радио Котор

Организација указује на насиље и патњу жена у нашем друштву. Истиче црну статистику, да су четири жене у Црној Гори за годину изгубиле живот:   

– Жене губе животе, насиље се појачава. Пандемија је, такође, погоршала њихов социјални и економски положај. Жене су прве на удару када се губе радна мјеста, када им  се угрожава  социјална сигурност, лична безбједност  у домовима. Осми март требало би да  буде  препознат као политички  празник жена. Захтијевају у континуитету  да арбитрирају, да потпуно равноправно учествују у политици,  како би се ријешило то питање које оптерећује нашу заједницу, прича Ервина Дабижиновић, др родних наука.

Указује на мали број жена у Скупштини. Учешће жена у органима власти није на завидном нивоу:

– Ми смо се годинама, као организација залагале да макар 40 одсто жена буде заступљено у скупштини. Ни данас нисмо стигли до тог броја. Имамо стално обмањивање политичких лидера, којима је јако важно да када треба да дођу на власт, да се дотакну овог питања, али када се освоје избори, онда се прича нека друга прича. Организација је захтијевала, да се политичари одреде према  слободним листама, да бирамо оне, који заслужују да нас представљају. Политике родне равноправности тешко пролазе у Црној Гори. Нисмо задовољне и у стању смо да стално критикујемо да се то стање поправи, онолико колико можемо нашим утицајем, оцијенила је Дабижиновић.

Чланице НВО Анима сутра, ће у Подгорици тачно у подне, у организацији Центра за женска права учествовати на Осмомартовском маршу, на тему: Пажња фемицид! Медијска заједница требало би да посвети већу пажњу насиљу над женама,  у настојању да пробију тишину  о упозоравајућем стању,да се третира као друштвена патологија и уопште о свему што се у Црној Гори са женама дешава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here