Андрићеви ликови као пјесници

Манифестација Иво Андрић наш савременик настављена је данас представљањем Ђорђа Сладоја и Емсуре Хамзић. Програм је водио Бранислав Зубовић.

Као мајстором строфе и риме, Зубовић је представио Ђорђа Сладоја, оцјенивши да све чега се овај стваралац дотакне постане поезија. Језичком чаролијом оживљава чуда свијета кога више нема. Ђорђо Сладоје нагласио је да су многи покушали да одговоре на питање колико поезије има у прози Ива Андрића, а он је у мноштву Андрићевих ликова тражио оне који би могли да буду пјесници и издвојио прво Мехмед пашу Соколовића.

-Мехмед паша Соколовић ће саградити, да не кажем спјевати, На Дрини ћуприју и тако одужити непостојећи дуг завичају, искупити гријех који није починио и спасити душу коју је упркос свим искушењима, као велики државник на високој порти успио неким чудом да сачува. Ту ћуприју су заправо саградили та црна пруга и онај дјечак из Сепета. Сјећањем на њих, Андрић ће много година касније, сазидати ту исту ћуприју од ријечи носећи своју црну пругу у виду оне тврде вишеградске стазе, казао је Сладоје.

По Сладојевим ријечима, пјесници су могли да буду и Алија Ђерзелез , Мустафа Маџар, кмет Симан, Џелалудин паша, па и Ћоркан. Бранислав Зубовић представио је Емсуру Хамзић као аутора који и у поезији и у прози прати најљепше трептаје људске душе и има широку лепезу интересовања, што је јединствен и риједак књижевни дар. Емсура Хамзић говорила је о Андрићевим јунацима, посебно женским, који су због изговорене прејаке ријечи биле спремне да жртвују и себе и људе око себе, да преокрену свој и туђе животе. Једна од тих јунакиња је Фата Авдагина:

-Ти женски ликови који су дошли у драгоцјене тренутке када се животом плаћа та врста слободе и та врста нечега што је отпор свему дотадашњем. Не само у свом животу, него у свијету тадашњем. Знамо да је то била нека врста осујећености, подређености женског рода, како за Ђизлију, тако и патријахалну Фату Авдагину.

На манифестацији Иво Андрић наш савременик сутра нас очекује програм пјесници о Андрићу. Учествују професорица Вишња Косовић и књижевник Будимир Дубак. Почетак програма је у 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here