Андрић наш савременик: Представљено дјело Новице Ђурића

У оквиру манифестације „Андрић наш савременик“ синоћ је  приређено књижевно вече Новице Ђурића.


Много је важно за културу једнога народа држати се великана какав је Андрић, казао је Ђурић и додао да је  неопходно  да се ова манифестација подржи и да јој се посвете сви мислећи људи и они који вјерују како је Андрић био јединствен као што јесте у својој литератури.


-Важан је и подстрек поготово за младе писце или људе које се баве теоријом и покушавају да на неки начин другачије проговоре о дјелу Ива Андрића и да  продру  у суштину његових мисли.

Ако се иде Андрићевим или трагом Црњанског  онда је, по оцјени Ђурића, скоро извјесно,  да на овим просторима добијемо још једног нобеловца.


-Ја бих био најсрећнији кад би манифестација, Андрићев траг са овога мјеста, испред куће Нобеловца, преселила до Берана, Плужина Мојковца, јер Андрић није само Херцег Нови,  он је васиона и са овом манифестацијом га треба  повезати са свим градовима у Црној Гори,  казао је Ђурић и додао да је Андрић написао дјело „за све будуће свјетове.“

O дјелу Новице Ђурића говорио је књижевни теоретичар и критичар . Милорад Дурутовић

-Андрић  је Ђурићу  узор управо јер се води Вуковом максимом „пиши тако да сви који знају могу да читају , а који не читају могу да слушају“.

Манифестација „Андрић наш савременик“ биће вечерас затворена програмом „Андрић и море“ . Говориће проф.др Жанета Ђукић Перишић и мр Ђорђе Малавразић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here