Амбасадор Финске у Херцег Новом: Авио линија Хелсинки-Тиват допринијеће повећању броја финских туриста

Херцег Нови је атрактивна дестинација за туристе из Финске и у том правцу ће се развијати сарадња ове Општине и Амбасаде Финске у Црној Гори, поручено је током данашњег састанка амбасадора Финске у Црној Гори, Кима Лахдевирте са предсједником и потпредсједником Општине Херцег Нови, Стеваном Катићем и Мирком Мустуром.

Како је саоштено из локалне управе, током прве званичне посјете, амбасадор Лахдевирта је истакао је да је Херцег Нови предивно мјесто које је задовољство посјетити, због чега је раније овдје приватно боравио. Захвалио се на садржајном разговору са представницима Општине, током којег су искристалисане области у којима постоји могућност за повезивање.

Највећи потенцијал за сарадњу постоји у области туризма, сагласили су се учесници састанка који је одржан у Кући нобеловца Ива Андрића.

Фински амбасадор очекује да ће са крајем пандемије порасти број туриста из Финске који долазе у Херцег Нови, чему ће допринијети увођење директног лета Хелсинки-Тиват.

Амбасадор Финске у Црној Гори, Кимо Лахдевирта

Током 2019. године, која се узима као мјеродавна, туристи из ове скандинавске земље су у Херцег Новом остварили око 15 хиљада ноћења. Са увођењем нове авио линије до Тивта, поред постојеће до Дубовника, биће значајно побољшана повезаност и очекује се раст тог броја, рекао је предсједник Општине, Стеван Катић.

Тема састанка било је и интересовање финских привредника за Црну Гору, као и могућност организације састанка са њима у циљу продубљивања привредне сарадње.

Једна од поменутих могућности је сарадња са Институтом „Др Симо Милошевић“, у којем се већ реализују програми рехабилитације за пацијенте из Норвешке и Шведске, те су представници новске локалне управе упутили финског амбасадора да ово може бити интересантна опција и за држављане те земље.

Када је ријеч о екологији и третману комуналног отпада, изражено је задовољство због успјешне реализације пројекта уградње полуподземних контејнера финске компаније „Молок“. Како је информисао Катић, Херцег Нови предњачи у односу на остале црногорске општине када је у питању овакво рјешење за збрињавање комуналног отпада.

Говорећи о сарадњи са другим општинама и активностима на прекограничним пројектима, истакнуто је да је Херцег Нови отворен за проширивање контаката и повезивање са финским градовима.

Представници Општине упознали су амбасадора Лахдевирта са садржајном и разноврсном културном сценом у Херцег Новом, упућујући му позив да амбасада Финске у наредном периоду буде један од партнера међународно препознатих новских фестивала. Након пријема, амбасадор Лахдевирта је обишао Кућу нобеловца Ива Андрића, а потом и „Титову вилу“ и Институт Игало.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here