АЛТЕРНАТИВА ПОДНИЈЕЛА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ, ДОКЛЕСТИЋ ТВРДИ ДА ЈЕ РИЈЕЧ О НЕИСТИНИТИМ ЧИЊЕНИЦАМА

Алтернатива Црна Гора поднијела је ОДТ- у у Херцег Новом кривичну пријаву против директорице Водовода и канализације Оливере Доклестић, због како су навели, основане сумње да је злоупотребила службени положај. Из тог Грађанског покрета наводе да су у ВиК склапали уговоре без тендера, те да се сумња да су појединим радницима плаћене дипломе ради остваривања бољих позиција у фирми. Оливера Доклестић каже да је ријеч о непоткрепљеним и неистинитим чињеницама и да Водовод има сву документацију за све ствари за које их Алтернатива оптужује.
Веско Пејак из Алтернативе Црне Горе казао је да очекује да ће државни органи одрадити свој посао.
-Алтернатива ЦГ дошла је у посјед доказа и документације која показује да је Оливера Доклестић злоупотебила положај који има у ВиК, тј да је у више наврата склапала уговоре на износе који прелазе суму која је дозвољена законом као максимална без тендера за јавне набавке. Ствар која нас је највише забољела и показала да у овој фирми постоје одређене неправилности јесте да је предузеће ВиК платило фактуру једној образовној установи у Широком Бријегу. Не тврдим да је то тако, нека утвди ОДТ да ли је то истина а ми мислимо да је та фактура плаћена за куповину диплома одређеним људима који раде у ВиК. Знамо да је та фактура око 8.500 еура и да је 11 људи било укључено у ту малверзацију. Ми смо доставили списак људи и извод из рачуна који доказују да је извршена уплата тој образовној установи. Ангажовали смо и СИПУ јер сумњамо да ти људи нису ни били у БиХ да су боравили 1 или 2 дана и мислимо да су те дипломе које су донијели касније и презентовали ВиК као вјеродостојне, чисти фалсификати да би остварили боље позиције у тој фирми. Надамо се да ће ОДТ односно државни органи да одраде свој дио посла – казао је Пејак.

С друге стране Доклестић каже да је ријеч о непоткрепљеним и неистинитим чињеницима и да Водовод има сву документацију за оно за шта их из Алтернативе оптужују.


-Водовод је за 11 радника платио дошколовавање за пети степен стручне спреме, водоинсталатера, читача водомјера, контролора, за аутомеханичара и шефа аутомеханичарске службе и службе водоводнемреже. То су све људи који су у Водоводу запослени 10, 15 и више година и то је требало раније да се уради.
Нису никоме купљење дипломе, плаћено им је дошколовавање у легалној школи у Широком бријегу. Они су прелазили границе, у њиховим пасошима се виде печати, са њима је ишао колега који води кадровску службу. Све је покривено документацијом. Сваки исплаћени еуро покривен је фактурама школе Веритас. Они већ више од годину похађају те школе и сдамо је један радник завршио и диплому верификовао у ЦГ. Све то скупа коштало је нешто мало више од 8.000 еура, за оне који су се квалификовали за трећи степен плаћено је нешто око 558 еура, а за оне који су се квалификовали за пети степен плаћено је нешто око 1000 еура. Све је поткрепљено документима и некоректно је што је неко из Водовода изнио те податке јер није могао нико други –рекла је Доклестић.

Из Алтернативе наводе и спорне послове са Оки Транс фирмом.


-Неке фактуре су износиле преко 10.000 еура. Не знам да ли људи из ВиК знају и да ли су упозорени да је то кривично дјело и за то се може затворски одговарати. Тако да ће руководство морати да докаже папирима да ли је та фирма добила те послове на тендеру, јер не можете за земљане радове да исплаћујете 10 хиљада еура мјесечно без тендера. ВиК није ни ЦИА ФБИ ни АНБ да би њихови подаци били тајни, јер је то јавно предузеће и нема ништа тајно јер она не располаже са својим новцем већ новцем грађана, казао је Пејак.
За ангажовање фирме Оки Транс за ископе и коришћење багера, Доклестић каже да је расписан тендер на износ од 14 900 еура, али да је та финансијска граница прекорачена јер су дошли до износа од 26. 000 еура.
-Прекршај је у томе што смо прекорачили ту границу у економској калкулацији али радови у Водоводу и канализацији су такви да не можете тачно да знате шта вас чека. Прекорачили смо тај финансијски лимит који је био предвиђен тендером али је све потпуно покривено, радним налозима, фактурама фирме Оки Транс према нама и нашим исплатама према њему. Фирма је легална, конкурисала је на тендеру, могле су и друге фирме да конкуришу и добију посао. Ангажовањем таквог тендера треба добити мобилност багера у одређеном тренутку. Када смо видјели да смо изашли из овог финансијског лимита покушали смо да ангажујемо багер КСП али они нису могли да буду моблини тако бртзо колико је нама потребно. За нас је важно бити брз и оперативан, казала је Доклестић и објаснила зашто нису купили багер за потребе фирме.

-Нисмо купили нови багер заправо због тога што никада не знате шта имате од радова, прошле године је била корона и све је било лимитирано. У годинама прије мог доласка на ову позицију, до 2015. уопште се није расписивао тендер већ су се послови за ископе добијали на неки други начин. Ми смо расписали тендер, добијен је понуђач који је врло добар, оперативан и савјестан у складу са нашим потребама на санирању водоводне и канализационе мреже мреже. Раније се много више новца давало за багерисање и финансијске калкулације су биле много слободније. УО је о свему обавијештен и донесена је одлука да следеће године идемо са новом спецификацијом набавки за наше потребе. Предложено је да се набави багер који не би био старији од четири, пет година. Међутим треба набавити и трајлер и за све ископе морате имати локације гдје ће тај материјал да одлажете. Оки Транс који ради за нас све то обезбјеђује –рекла је Доклестић.
Објашњава и да су се приликом набавке три возила за потребе фирме одлучили за слободну погодбу јер су их платили јефтиније него да су расписивали тендер. Сматра да све што је законски није нужно и добро за рационално и оптимално пословање. Тврди да оно што ради Алтернатива је некоректно и једнострано, те да је ангажовала полицију да преиспита како је документација изношена из фирме, због чега ће неко бити санкционисан.

3 COMMENTS

  1. Sigurno je laz, a onaj vlasnik OKI TRANS firme, kako je on mogao da zaradi sav onaj novac u tri godine, ako je sve bilo legalno i ako nije bilo pranje para. Na njegovim vozilima pise za licnu upotrebu, a nigdje nije istaknuto ime firme. Ako obidjete parcelu na koju svoju mehanizaciju drzi OKI TRANS, vi ce te naci gomilu stvari iz Zelenickog Magacina Vodovoda Herceg Novi, koji je otudjen. Sada Policija u Tuzilastvo konacno trebaju da odrade jedan posao u Herceg Novom kako treba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here