Алармантни подаци – прошле године 116 самоубистава у Црној Гори

Управа полиције је, закључно са 31. децембром 2023. године, регистровала 116 самоубистава у прошлој години, чиме се учвршћује забрињавајући биланс суицида у Црној Гори.

Током 2022. године регистровано је 126 самоубистава, 2021. године 111, 2020. 109, а 2019. године 100 самоубистава. За само претходних пет година 562 особе су себи одузеле живот у Црној Гори.

-Шире гледано, Црна Гора је држава која и по подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) у посљедњој деценији предњачи по броју регистрованих самоубистава у односу на број становника. Узроци или покретачи су различити, али углавном је ријеч о тешким здравственим стањима, социо – економским проблемима, трауматичним искуствима, несређеним породичним односима, итд. Иако на први поглед свако самоубиство изгледа као лични чин, уништавајући властити живот, особа која је себи одузима живот доводи у питање темељну вриједност друштва – људски живот који није надокнадив, што ову појаву чини озбиљним друштвеним проблемом, посебно имајући у виду размјере које узима у црногорском друштву, истичу у саопштењу Управе полиције.

У случајевима суицида, Управа полиције може само да биљежи статистику, јер долази на свршен чин, односно најчешће посљедично реагује кроз предузимање увиђајних и других процесних радњи, уз судјеловање вјештака медицинске струке којом приликом се констатује начин и узрок наступљене смрти.

-Црна Гора, нажалост, нема националну стратегију за борбу против суицида нити национално тијело које би сихронизовано предузимало кораке у борби против узрочника суицида. Ове бројке упозоравају да појединачни напори органа из различитих надлежности (Управа полиције, Центар за социјални рад, медицинске службе и др.) не могу утицати на кључно – превенцију могућих узрочника суицида. У том смислу, Управа полиције позива све актере, а превасходно доносиоце одлука на највишем државном нивоу, да препознају овај феномен како би кроз мултисекторску сарадњу и кроз развијену инклузију, уз учешће свих стручних служби, невладиног и медијског сектора, као и шире заједнице, са посебном пажњом приступили адресирању овог друштвеног проблема, који сада можемо само констатовати и кроз ове алармантне бројке информисати јавност, закључују у саопштењу.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here