Ако дође до стечаја, услиједиће гашење Института „Др Симо Милошевић“

Институт Игало

Ситуација са радницима у Институту „Др Симо Милошевић“ у Игалу је драматична. Радници најављују штрајк, медицинске сестре напуштају Институт, па једно одјељење пријети да се затвори. У Институту су најважнији ресурс људи, а они позајмљују новац мјесецима да би преживјели. Вриједност Института прелиминарно процијењена је око 65 милиона еура тврди министар, док једaн од акционара и директор Института сматрају да та процјена није реална. Ако дође до стечаја слиједи пропаст ове некада респектабилне установе, у којој се скоро пет хиљада грађана лијечи, и више од 800 дјеце. Недопустиво би било да се Институт затвори. Под хитно се мора престати са партијским кадрирањем. Запослени су измучени, лијече пацијенте, а за то не добијају плату, речено је, између осталог, синоћ у емисији „Оквир“ на РТЦГ.

Фото: ТВЦГ

Процијењена вриједност Института „Др Симо Милошевић“ у Игалу износи између 60 и 65 милиона еура, саопштио  на РТЦГ  министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанко Одовић.

Он  је казао да ће се вриједност допуњавати и да то није финална процјена.

– Оставио сам простор да се процјена допуни са другим аспектима, да се процијени хотелски и туристички комплекс и да се види процијењена вриједност проширених капацитета. За пет-шест дана имаћемо подробнију анализу и радиће се допуна. Прелиминарна процјена је у питању, а ово није финална процјена која би се користила за спас Института. А највећа вриједност Института су радници, додао је он у емисији ТВЦГ.

Ситуација са радницима у овој установи је кулминирала претходних дана. Радници најављују штрајк, медицинске сестре напуштају Институт, па једно одјељење пријети да се затвори.

Како је казала Марија Обрадовић из Синдиката Института имају велики проблем јер, како наводи, доста радника напушта радна мјеста.

-Имамо најаву да ће 25. априла отићи медицинске сестре, па ће се затворити једно одјељење. А стечај значи гашење Института. Гашењем института наши грађани ће изгубити много, јер је то једино мјесто гдје се пацијенти могу рехабилитовати. Ми смо урадили све што је до нас, чекали смо, вјеровали и имали стрпљења. Ова прича траје двије године. Добијали смо разна обећања, казала је она.

Подсјетила је да запослени у Институту нису добили ниједан једини еуро.

-Па и поред тога, рехабилитација је на на врло високом нивоу. Прије неколико дана Институт су напустиле три младе медицинске сестре испод 25 година. У Институту су најважнији ресурс људи, а они позајмљују новац мјесецима да би преживјели, казала је Обрадовић.

Одовић је поручио да не може дати прецизну и тачну информацију да ли ће плате бити уплаћене до 25. априла.

-У понедјељак ћу знати више информација. Закон о државној помоћи би нас сврстао у извршење кривичног дјела уколико потпишемо за плате, а није стигао извјештај Агенције за заштиту конкуренције. Воља постоји, новац смо обезбиједили, само нас је законска процедура омела. Ова Влада је покушала све. Менаџмент Института је пословао тако да сада имамо енормне дугове, тврди Одовић.

Један од акционара Жарко Ракчевић казао је да 65 милиона еура процијењене вриједности није реално.

-То је апсурд. Институт је акционарско друштво. Апсурдно је да акционари као ексклузиву ово сазнају, а то се у нормалним државама не би могло десити. Јако сам скептичан по том питању, јер вриједност Института не би требала да буде испод 120 милиона еура, додао је он.

Према његовим ријечима, ако се уведе стечај, то ће значити пропаст Института.

– Држава је била јако лош власник. Скоро пет хиљада грађана се тамо лијечи, и више од 800 дјеце. Недопустиво би било да се Институт затвори. Под хитно се мора престати са партијским кадрирањем, казао је он.

Према ријечима директора Института Зорана Ковачевића: „свако уважавање радника од стране надлежних институција звучи лицемјерно“.

-Радници су измучени. Ти људи лијече пацијенте, а за то не добијају плату. Први пут чујем податак од 65 милиона процијењене вриједности и изненађен сам. Знамо да је ситуација инфлаторна, али не знамо која је то методологија примјењивана, закључио је он.

Фото: ТВЦГ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here