Акција „Пластиком по зачинско и украсно биље“ афирмација зелене економије

На платоу испред зграде општине Херцег Нови данас је одржана акција под називом „Пластиком по зачинско и украсно биље“, коју је организовао Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине Црне Горе.

Акција у оквиру обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине (5. јун), замишљена је као афирмација зелене, односно циркуларне економије са акцентом на селекцију отпада и рециклажу.

Сви који су донијели 10 празних пластичних флаша за узврат су добили на поклон саксије зачинског и украсног биља.

Како објашњава секретар за туризам, економски развој и инвестиције, Ненад Витомировић нове, зелене економије доносе мир између нарушавања животне средине и потрошње ресурса и економског развоја.

Ненад Витомировић, секретар за туризам, економски развој и предузетништво

– За ову акцију одлучили смо се да би скренули пажњу на то да цијела привреда мора да функционише на тим одрживим принципима. Овдје су грађани доносили по 10 пластичних флаша за једну биљку, што значи да морамо повећати свјесност о томе да и оно што је нуспроизвод може бити сировина и да се може ставити у поновну употребу – наводи он.

Витомировић истиче да је за затварање поглавља 27 у приступним преговорима са ЕУ веома важно сагледати ову проблематику на свим нивоима.

Агенција за заштиту животне средине обиљежава све значајне еколошке датуме, а централни догађај је Свјетски дан заштите животне средине, који ће бити обиљежаван и у наредном периоду разним активностима, казао је Бојан Башановић из Агенције.

Бојан Башановић, Агенција за заштиту животне средине

– Акција коју организујемо већ другу годину и која се показала као веома упсјешна, код које наилазимо на велики одзив грађана и дјеце, то је “Пластиком по украсно и зачинско биље”, гдје акценат стављамо на рециклажу и правилно управљање отпадом. Грађани и дјеца доносе пластичне флаше, а ми им симболично дајемо зачинско и украсно боље, односно саднице рузмарина, першуна, целера и друго зачинско и украсно биље – казао је Башановић.

Акција ће бити реализована у свих 25 црногорских општина, а Агенција је спремила 1.700 садница које ће бити подјељене. Осим зељастог и зачинског биља, учесници акције могу добити и саднице липе и четинарског дрвећа.

За Херцег Нови, као и за све остале градове, како је информисао Башановић, припремљено је и подијељено 25 садница, а акција ће бити настављена сутра у Будви у оквиру Еколошког карневала у организацији Асоцијације еколошких вртића Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here