Академија и изложба калиграфских радова у част јесење славе храма Светог Архангела Михаила

Уочи јесење славе храма Светог Архангела Михаила, синоћ је на Белависти уприличена академија и изложба радова полазника школе калиграфије „Путевима Његошевог писма“, која је претходних дана одржана у Његошевој школи на Топлој под менторством калиграфа Душана Мишића.

Празник Чуда светог Архангела Михаила је један у низу који храм на Белависти обиљежава, а намјера је била, уз благослов митрополита, да се и свештенство и парохијани окупе јер велика већина њих слави храмовску славу Аранђеловдан и као крсну славу у својим домовима, казао је протојереј ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски, дајући благослов на почетку академије.

Хор Свети Сава, који прославља 90 година постојања, одржао је синоћ концерт у оквиру свечане академије, а потом су наступила дјеца из Пјевачко рецитаторског ансамбла Преподобна Касија Константинопољска којом руководи Александра Миљанић.

Потом је отворена изложба радова насталих у оквиру Школе калиграфије „Путевима Његошевог писма“ која је није била само учење лијепог писања, него и дивно дружење, казао је један од полазника школе ђакон Ненад Ковач.

 – Знате да је наше ћирилично писмо освештано вијековима захваљујући нашим прецима и светим оцима. Оно је срасло са нашим бићем и неодвојиви је дио нашег идентитета. И крв су проливали бранећи дио свога бића, а то је свештено слово Ћирилово. Тим писмом су писане свештене књиге из којих смо учили ми, али и многи великани нашег народа. Надам се да ћемо оно што смо научили пренијети другима како би се боље упознали са средњевјековним фонтом, а потом да и наши насљедници могу и знају препознати свештене књиге као своје, казао је Ковач.

Пет полазника усавршило је знања о црквено-словенском писму започетом прошле године на почетном курсу, док се двоје нових полазника први пут сусрело са основама калиграфије, казао је калиграф Душан Мишић који је руководио школом.

– Част ми је што смо успјели да након седам дана прикажемо шта смо радили. Радови су ове године мањег формата, али су рађени са малим пером и учесници су много напредовали. Вјерујем да ће стечено знање ширити даље и надам се да ћемо се радити и наредне године у Херцег Новом и окупити још већи број полазника школе, казао је Мишић приликом отварања изложбе.

Он је потом полазницима додијелио дипломе и тиме озваничио успјешан крај друге школе калиграфије

Школу калиграфије организује, другу годину за редом, Црквена општина Топаљско херцегновска, Удружење калиграфа Дијак из Београда, Министарство спољних послова Републике Србије и Канцеларија за дијаспору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here